Докато Вашингтон и Париж се опитват да убедят общественото мнение в необходимостта от действия срещу Дамаск, сирийският президент Башар Асад предупреди за риска от избухването на „регионална война“ в случай на западна военна намеса в страната, коментира френският вестник „20 минути“.

„Близкият изток е буре с барут, към което днес приближава огън. Всички ще изгубят контрол върху ситуацията, когато барутът избухне. Хаосът и екстремизмът ще се разпространят. Рискът от регионална война е реален“, заявява сирийският президент, цитиран от изданието.

„Френският народ не е наш враг. Когато обаче политиката на Франция стане враждебна за народа на Сирия, тогава държавата ще е и негов враг“.ba6ar

„Естествено, за интересните на Франция ще има негативни последици“, подчертава Асад.

„Френските власти могат да се съгласят да вземат участие във военна акция срещу режима на сирийския президент Башар Асад само като част от коалиция“, заявява френският премиер Жан-Марк Еро“, цитиран от „Интерфакс“.

„Франция няма намерение да действа самостоятелно“, подчертава премиерът.

Според него окончателното решение на Париж за това дали да бъде проведена операция срещу сирийския режим „може да бъде взето само от президента Франсоа Оланд, и то след формиране на коалиция“.

Източник:24chasa.bg