Ексцесиите от последните дни, когато стотина демонстранти, маскирани като студенти, щурмуваха Народното събрание, се дирижират умело от Бойко Борисов, твърди отлично информиран източник от медийните среди. Операцията с кодово название „Преврат“ е задействана от бившия премиер още преди 2 седмици, а в ролята на негови маши са най-приближените му бизнес кръгове. Те финансират метежа, който по неофициална информация до този момент струва близо 10 милиона лева.

Цялата схема е измислена от генерали от т.нар. кръг „Банкя“, които от години са в най-близкото обкръжение на Борисов. В мозъчния тръст е и социоложката Румяна Бъчварова, която бе началник на кабинета на Бойко. Тяхната тактика е постепенно увеличаване на напрежението, като към протестите непрекъснато се присъединяват различни социални групи.

Въпреки принципните си различил с кръга „Капитал“ и Реформаторския блок, в името на завръщането си Борисов е приел сътрудничество с тях, за да успее да свали правителството. „Без мен няма да успеете! Само аз мога да направя метеж“, гордо казал Борисов на една от срещите си с представители на Реформаторския блок миналия петък.

Тактиката е на този етап Борисов да стои в сянка, тъй като голяма част от протестиращите не го харесват. Лека-полека той трябва да се вклини официално към протестите с помощта на „балансьори“ – хора, гравитиращи и около него, и около Реформаторския блок. Заветната цел е да се насрочат нови избори за пролетта догодина. Борисов е обещал да направи жест към Реформаторите, като успее да убеди президента Росен Плевнелиев да назначи за служебен премиер Даниел Вълчев в случай, че правителството на Орешарски падне.borisow

Един от хората, пряко натоварен с организацията и координацията на протестите, е скандалният бивш шеф на „Напоителни системи“ Георги Харизанов. Той всеки ден посещава дома на Бойко за инструкции и потегля с куфарче пари, за да се разплаща с нивата надолу. Харизанов се прочу с дебелото си криминално досие, в което има повдигнати обвинения за обир и рекет, което обаче не му попречи да бъде назначен лично от Бойко за шеф на „Напоителни системи“ по време на управлението на ГЕРБ.

„Именно с парите, които Харизанов открадна с далаверите си в „Напоителни системи“, се плаща на футболните агитки, за да създават безредици. Това момче успя да отклони над 5 милиона лева за 2 години и половина. Парите сега се връщат надолу, с тях се плаща за протестите“, твърди информаторът ни. С пари помагали и „Котараците“, както и Румен Пашата. Логистична подкрепа оказвал и босът на „Титан“ Митьо Гърнето, който по времето на Борисов се сдоби с най-апетитните сметопочистващи концесии.

Факт е, че към протестите на „ранобудните студенти“ през изминалата седмица дойдоха „подкрепления“ от млади здрави момчета, някои от които и видимо малолетни, с черни дрехи и с качулки на главите. Именно тези скрити студенти мятаха стъклени бутилки и бомбички срещу полицейския кордон и вдъхновиха първото успешно изтръгване на металните заграждения пред парламента в понеделник вечерта. Последваха още няколко опита, вследствие на което около час и половина парламентът бе охраняван само от живи вериги полицаи и жандарми. До сградата на НС бе паркирана и противопожарна кола, която на няколко пъти бе задействана със светлинна сигнализация като опит за сплашване на по-агресивните. Силите на реда обаче така и не използваха водна струя за разпръскване на хората.

Източник:skandalno.net