Премиерът Бойко Борисов предлага вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков да бъде уволнен.

Той ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев  да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС, предлага още премиерът. Мотиви за рокадите обаче не се посочват.

Припомняме, че днес в. „Труд“ писа, че столът на Дянков се клати, тъй като вбесил до краен предел премиера Бойко Борисов заради категоричното си решение да забави плащанията на селскостопанските производители до март-април.

simeon-dqnkov1

„Възможностите на бюджета са такива, че тези плащания могат да се случат в средата на март и след това евентуално остатъкът в началото на април. Това са възможностите и това ще се случи, каквито и стачки да има“, изказа се твърдо на 8 февруари Дянков. Така той отговори на земеделските производители, които заявиха, че ще протестират на 20 февруари пред храм-паметника „Александър Невски“.

Премиерът Бойко Борисов, който никак не обича протестите, обаче им обеща, че парите ще бъдат изплатени до 22 февруари. Според източници на вестника миналия четвъртък министър-председателят привикал при себе си зам.-финансовия министър Владислав Горанов, земеделския шеф Мирослав Найденов, както и представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националния съюз на земеделските кооперации в България.

На срещата Борисов бил категоричен, че или ще се намерят пари за изплащане на субсидиите веднага, или още във вторник (19 февруари) ще внесе предложение в парламента за промяна в състава на Министерския съвет и ще махне Дянков.

Симеон Дянков е на поста вицепремиер и министър на финансите от самото създаване на кабинета на Бойко Борисов през юли 2009 година.

През годините оставката му беше искана многократно от опозицията, от браншови организации в бизнеса заради проблеми в здравеопазването, проблемите с финансирането на Българската академия на науките и т.н.

В момента Симеон Дянков не е в България.

С оставката на Симеон Дянков от началото на управлението на ГЕРБ от юли 2009 г. до днес са напуснали правителството общо 14 министри, 9 от тях уволнени, двама си смениха постовете.

Източник: dnes.bg