Докато продължават неяснотите около бюджета на Здравната каса, болниците са изправени пред фалит. Това стана ясно от изказването на управителите на няколко регионални болници пред БТВ.

„Дори и заплатите не можем да дадем на хората.

bolnici

Да не говорим за лекарства, консумативи и т.н, а не може да връщаме никой. Икономиите са на минимум. Повече не можем да икономисаме от нито една страна, нито от гориво“, заяви д-р Любомир Таушански, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Дупница. Той допълни, че идващият зимен период ще бъде критичен.

„Работим предимно в сферата на спешността. Хората са толкова бедни и възрастни, че да тръгнат при открит здравен проблем да го ликвидират, много трудно става. Те чакат да зазлеят достатъчно, за да ги докара Бърза помощ или близки да ги домъкнат, буквално, защото те най-често не са и на крака“, оплака се и управителят на МБАЛ-Чирпан д-р Неделчо Тотев.

Другата седмица Надзорният съвет на касата ще обсъди бюджета за 2014 година. В петък стана ясно, че болниците ще получат едва 80% от изработеното, което накара лекарите да се приготвят за протест.

Източник:24chasa.bg