Лихвари тормозят търновци по подобие на братя Галеви. Георги Ганчев-Американеца и Георги Илиев-Диска карат хората да треперят. Това накара потърпевши да разкажат страховити истории пред ТВ7.

„Дължах 4 000, които станаха 12 000, а после не знам как – 60 000 лева“, сподели един от пострадалите. Двамата лихвари взимат не само парите, но имотите и бизнеса на тези, които се „закачат на кукичката им“. Говори се, че са спонсорирали кампанията на ГЕРБ за изборите. Депутатът и областен координатор на ГЕРБ Евгени Стоев отрече Американеца да е сред дарителите на партията. Той е депутат за втори мандат, а преди това дълги години е оглавявал НАП във Велико Търново.

В имения край старата столица, зад триметрови огради и охранителни камери, и под американски, а не български флаг, живеят търновските „братя Галеви“. Така местните хора наричат двамата обвиняеми за лихварство в града – Жоро Американеца и Жоро Диска, разкри телевизията.

Подобно на престъпните босове от Дупница, които избягаха и се укриха, търновските клиенти на прокуратурата спечелиха битката с Темида и след 3-годишно бездействие на държавата, я осъдиха за забавено правосъдие.

Пострадали твърдят, че институциите бездействат срещу Американеца и Диска. Една от заплахите към длъжниците е, че децата им ще бъдат продадени на черния пазар за органи. След такава заплаха и отказ на полицията да го защити, един от потърпевшите е избягал от България и се свърза с телевизията от Германия.amerika

Скъпи лимузини, круизи на Карибите, ваканции в Париж, Италия, Швейцария и Лас Вегас са само част от разходите на двамата обвиняеми. Въпреки че имуществото им е под запор, те живеят в лукс.

Третият обвиняем за лихварство е Георги Аврамов-Гюро. Според обвинението парите са давани от търновските „братя Галеви“, а Гюро е подписвал договор с длъжниците, които са принуждавани да прехвърлят имуществото си на него. Сред разпитаните по делото е и депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан, тъй като негов джип за 100 000 лв. е прехвърлен на Гюро, твърди ТВ7.

В материалите по делото се посочва, че Американеца и Диска се разследват за източване на ДДС чрез свързани фирми при внос на месо на занижени цени. Името на Евгени Стоев е в доклад на Министерството на финансите, според който като данъчен шеф заедно с още 14 свои служители са възстановили неправомерно ДДС в размер на 3,6 млн. лв. на фирми, чийто пълномощник и счетоводител е била и съпругата на Евгени Стоев.

След три години разследване във Велико Търново делото срещу Американеца и Диска е прехвърлено в Специализираната прокуратура в София, тъй като са събрани данни, че се касае за организирана престъпна група. За последните девет месеца по него са се сменили двама наблюдаващи прокурори – първият е командирован в друга прокуратура, вторият е станал зам.-правосъден министър. А третият обвинител, който е разпределен да поеме разследването, е Пламен Евгениев.

След като осъдиха прокуратурата за бездействие, обвиняемите обявиха, че ще съдят България и в Страсбург.

Източник:24chasa.bg