БСП настоява да се спре незабавно поредното разграбване на български активи и да се потърси отговорност на управляващите от ГЕРБ. Това обяви депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски на пресконференция по повод на продължаващите далавери за милиони с тръбите от тръбопровода Силистра – Добрич. Михалевски изтъкна, че общо загубите за България са за над 30 млн.лв. „Така ГЕРБ възнамерява да се грижи за държавата и за доходите на хората“, коментира депутатът.

Михалевски напомни за скандала от миналата година, когато стана ясно, че фирми от Силистра са извадили неправомерно над 40км. от тръбопровода ( 12 000 тона тръби ). Депутатът отбеляза, че тази щета от над 14 млн.лв. и до днес е оставена без последствия. „Никой не потърси отговорност на МРРБ – защо не си е опазило актива, въпреки че е имало сигнали“, възмути се Михалевски. Той изтъкна, че миналата година е направена техническа оценка на наличните, все още неоткраднати над 43км. тръби. Тя показва, че те са в абсолютна експлоатационна годност, съгласно проведена специална техническа експертиза. От миналата седмица обаче МРРБ и ВиК Добрич вадят тръбите и ги режат на скрап.bsp

Депутатът от левицата заяви, че новият шеф на ВиК Добрич Радослав Русев пише до Лиляна Павлова, в следствие на което се разрешава тръбите да бъдат бракувани, въпреки установената им годност, и да се продадат през Софийска стокова борса. Михалевски изтъкна, че на тръжната сесия не са допуснати фирми да участват на конкурентен принцип и една фирма, която очевидно е била договорена за купувач, купува целя актив за 1,3 млн.лв., при положение, че той струва над 17 млн.лв. (по цени като рециклирани тръби – около 1 200 лева/тон). „Това е далавера на МРРБ и ВиК Добрич, която и в момента продължава и коства над 17 млн.лв. на държавното ВиК Добрич. Ако тези тръби бяха опазени и рециклирани, каквато беше идеята на предишното правителство, цената им щеше да бъде 34 млн.лв., като се включат и откраднатите миналата година от МЗХ тръби“, обобщи депутатът.

Димчо Михалевски настоя незабавно да се спре ваденето на тръбите и да се анулира договорът, сключен между Софийската стокова борса  и ВиК Добрич. Той обяви, че социалистите ще сезират провоохранителните органи с конкретни документи и ще се обърнат към служебния премиер.

„Много е жалко един български министър, дори и в оставка, да казва, че той едва сега бил научил“, коментира Михалевски на въпрос на медиите за изявленията на Делян Добрев за американските ТЕЦ-ове. Депутатът от левицата определи като изключително несъстоятелни внушенията на министъра в оставка. Той обясни, че договорите за Марица Изток 1 и 3 са разписани преди повече от 12 години и тогава са заложени формулата за изчисляване на цента и условията за сключване на договорите. „Ако се търси някаква отговорност, тя не е насочена към БСП. Няма нищо фрапантно в договорите като технология. Като цена обаче на поет ангажимет през 2001г. –  това е изцяло в полето на правителството на Иван Костов“. По думите на депутата  това, което се е случило през 2005г. е, че формулата, заложена през 2001г. е придобила числов израз. Според Михалевски в изпозлването на т.нар особени залози няма драма, но внушението, че били заложени сметки на потребителите, е повече от несъстоятелно и непрефесионално. Релано е направен залог на вземанията на централите от НЕК за бъдещата произведена електроенергия. „Жалко за Добрев като министър на икономиката и енергетиката да прави такива внушения“, коментира Михалевски. Той отбеляза, че дори цитираните 13 млрд.лв. са само прогноза. Колосалните числа са при условие, че се произведе определено количество електроенергия и тя бъде купена.

Източник:novinata.org