Причината е в грандиозния скандал, развихрил се по време на волейболния мач между България и Полша

Facebook, Google и YouTube може да бъдат забранени в България. Новината, която звучи като нелепа шега, всъщност има изключително сериозно основание. Причината за евентуалното вземане на безспорно скандалното решение, е приетата преди няколко седмици забрана, наложена върху сайтовете за онлайн залагания и хазартни игри.

Припомняме ви, че управляващите приеха скандална реформа в закона, забраняваща както онлайн хазартната дейност, така и пряката реклама на хазартни игри. За да бъде изпълнен закона обаче в страната трябва да се забрани достъпа до сайтове като Facebook, Google и YouTube, тъй като в тях денонощно текат реклами за онлайн залози. И не само това.

Както знаете, основният спонсор на повечето спортни събития са именно сайтовете за залагания. Техни лога стоят не само покрай спортните игрища, а също и на фланелките на играчите. Т.е., за да се излъчи един футболен мач от английското първенство например, телевизията, която го излъчва трябва да се погрижи да скрие рекламните надписи на екипите на футболистите. Което е практически невъзможно.fb

Повод за дискусията се оказа скандал, разразил се по време на волейболната среща между България и Полша. Тогава един от спонсорите на националите – известна букмейкърска къща, беше разположил рекламни пана около игралното поле.

Специалисти веднага скочиха срещу това, тъй като се нарушавал грубо новия закон, предават от Новини БГ. Част от зрителите скочиха срещу това и настояха Комисията по хазарта да се погрижи закона да бъде спазен напълно. За да стане това обаче от Комисията ще трябва да ограничат достъпа до основните социални мрежи, тъй като в тях ежедневно се разпространяват клипчета и лога на отбори, спонсорирани от съответните бумейкърски къщи.

Източник:razkritia.com