taxi

77 таксиджии са хванати без шофьорски книжки – на част от тях са им били отнети, а други никога не са имали. Това показват данните от ревизията, която КАТ направи на шофьорските досиета на таксиджиите в София, предаде бТВ.

Броят на таксиметровите шофьори, които работят без шофьорска книжка обаче е двойно по-малък, сравнено с миналата година. През 2012 г. таксиджиите, возещи клиенти без основния документ са били 174, тази година са 77. Имената на тези хора са били дадени в КАТ от собствениците на 16 от най-големите таксиметрови компании в София. Преди месец пътните полицаи поискаха регистрите, с работещите в бранша, за да направят проверка на поведението им на пътя.

От месец насам съвместни патрули на КАТ и ДАИ обикалят стоянките в София. Проверките им вървят успоредно с разпоредената ревизия по документи. Шофьорите вече са свикнали.

„През ден от една седмица. ДАИ-аджиите, полицаите не са от скоро. Вече някакви протоколи, попълват всички данни на номера, психо, всичките документи, които ги искат“, коментира шофьор.

Общо 2731 таксиметрови шофьори са били проверени на улицата. Трима от тях са били пияни. Като цяло обаче резултатите от проверките са по-добри от миналогодишните, казват от КАТ.

„Ако миналата година трябваше да вземем на 46 водачи шофьорските книжки, тоест такива, които са изчерпали своите точки или са извършили нарушение, при което имат лишаване от правоуправление – то тази година са само 12″, посочи Богдан Милчев, началник на КАТ-София.

Резултатите от ревизията вече са изпратени на шефовете на такси компаниите. В момента всички шофьори, които са останали без точки се издирват чрез работодателите им, за да им бъдат взети книжките. На тези, които пък возят клиенти, докато свидетелството им е в КАТ, работодателят ще търси отговорност.

„Самите шофьори се укриват. Те не идват доброволно да си ги дадат. Те знаят, че могат да се укриват, а пък ние трябва да ги търсим за да ги намерим и да ги хванем, и да и вземем книжката“, добави Милчев.

Ревизията на КАТ е обхванала над 80% от всички таксиметрови шофьори в столицата. Не са прегледани досиетата на шофьорите, които работят във фирмите с по-малко от 20 души персонал.

източник: pik.bg