Една от горещите теми, свързана с дебатите по Изборния кодекс, ще съдържа предложение за задължително гласуване на избори и глоба от 100 лв., ако някой не го направи, пише novini.bg, цитирайки „Стандарт”.

Първата крачка в тази посока направи вчера НДСВ, лансирайки идеята за всеобщ вот. Това според царистите ще бъде единственият начин, за да бъде сложен край на купуването на гласове.

izbori

От партията искат съдействие отомбудсмана Константин Пенчев, за да се сезира Конституционният съд, който на свой ред да излезе с тълкувателно решение. НДСВ използва този ход, защото се смята, че е нужна промяна в конституцията, за да бъде въведено задължителното гласуване.

Царистите пишат до Пенчев, че избирателното право е сред основните граждански в конституцията. В последните години обаче изборите са се превърнали от надпревара на различни идеи и личности в търговия с гласове, като явлението е придобило толкова гротескни размери, че това на свой ред е наложило криминализиране на купуването на гласове, което обаче не е дало необходимия ефект.

От кабинета на Пенчев обаче не приеха инициативата на НДСВ, заявявайки, че омбудсманът е в състояние да сезира КС единствено по закони, с които има нарушаване на човешки права.

Източник:razkritia.com