Вече има над 30 починали от новия вирус.

Хората в Китай отново са в шок след като заразените с новия щам на вируса на птичия грип H7N9 се увеличават значително по-бързо от очакваното. По данни на китайските власти заразените за 129, а починалите са 31. Според тях смъртността при новия щам е леко по-висока отколкото при добре познатия птичи грип от преди годни. Властите посочват, че излекувани са 42 души.

Също така според тях няма доказателства, че тази мутация може да се предава лесно по въздушно-капков път от човек на човек.

virus

Китайските учени споделят, че най вероятно вирусът се е предал на хората от заразени птици, но има и неизяснени факти около точните причини за заразяването, защото половината от заразените ся нямали пряк контакт с птици.

За пръв път H7N9 бе засечен в източната провинция Шандун, но озадачаващото, е че вирусът се разпростира и в нови райони, които не са считани за рискови.
Световната здравна организация за сега не е под тревога, но следи с повишено внимание случващото се в Китай. Както знаете преди години епидемията от птичи грип засегна хиляди от цял свят.

Източник:razkritia.com