От вчера са в сила новите правила за правопис, въведени от Института по български език на БАН.

Чисто нови правописни правила са въведени от вчера!

Образованието ни се погрижи младото поколение да е във възможно най-лошата си форма по отношение на родния си език. Като своеобразно наказание хиляди бъдещи зрелостници и кандидат-студенти ще отговарят с ценни стотни на изпитите, заради чисто нови (и не много обосновани) норми на писане.

Вчера влязоха в сила правила за правопис, въведени от Института по български език към БАН. Не стана много ясно какво ги изиска, но са налице важни промени като: в официално-деловата кореспонденция приетото за учтивост обръщение “вие” от днес трябва да се изписва само с главно “В” – дори в случаите, когато се отнася за много лица!

kandidat

Важно е изписването на имената на институциите в различни видове изречения, четем във в. “Репортер”. Ако става въпрос за Съюза на филмовите дейци например, се изписва със “С”, но във всяко следващо изречение самостоятелната дума “Съюз”, се изписва винаги (!!!) с главно “С”. Новото правило засяга и имената на министерства.

Строги норми са въведени и в писането на големи и малки букви в абревиатури (например БНБ и БНТ). Когато не се съкращават само първата дума в тях е с главна буква, а всички останали – с малки.

Единственият жокер и спасение за най-засегнатите от новите правила си остават пресните издания на правописния речник на българския език. Той обаче ще излезе от печат и на пазара догодина.

Източник:razkritia.com