Става ясно защо предишните управляващи са толкова изнервени и бързат с предсрочни избори още през есента – най-големият им враг не е кабинетът „Орешарски“, а политическото време, с което той би разполагал, за да разкрие истината за тяхното управление. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан.

„Вече има конкретни резултати по отношение на подобряването на бизнес средата, вземат се мерки в това направление. Но чухме от финансовия министър за невърнато ДДС на бизнеса в размер на 300 милиона лева, а днес бе изненада за мен да чуя министър-председателят да споменава стойности в пъти по-големи – 770 милиона лева. Мисля, че това не е разминаване между тях, по-скоро тези данни индикират една динамика на разкритията.

Няма как наследството за около четири години да се систематизира за един месец“, посочи Местан.gerb

„За невърнато ДДС е коректно онова, което премиерът е обобщил като цифра – над 770 милиона лева. Това показва, че през последните четири години бизнесът е бил едва ли не кредитор на държавата и е в пълно противоречие с политиката на европейските страни“, заяви Лютви Местан.

„В ситуация на криза държавите не превръщат в кредитор бизнеса, а напротив – наливат ликвидност в него, за да може той да оцелее. Няма как да обвиним кабинета в безхаберие, защото ще има разминаване между осчетоводените данни за задълженията на държавата, на отделните ведомства и общини към бизнеса в сравнение с реалните задължения, защото бизнесът се въздържа да осчетоводи взиманията си от държавата, защото в момента, в който го направи, трябва да плати ДДС, с което затъва още повече. Добре е обобщението на данните да се чуе от съответните министерства и от премиера. Предлагам за кабинета да съдим по конкретните действия“, подчерта Местан.

Източник:24chasa.bg