Истинско чудо се случва съсСлънцето. Звездата наСлънчевата система е на прага на първия си период на заспиване, последният й подобен е бил по времето на Малкия ледников период, което е от началото на 1700-та година, разкри sanovnik.bg, цитиран от Петел.

Ако астрономите са предвидили с точност явленията на Слънцето, това би означавало, че глобалното затопляне, причинено от парниковите газове от човешката дейност, няма да причинят катаклизъм през идните десетилетия.

Учените са категорични, че Слънцето преминава през редовни цикли на активност, като пикът им настъпва през 11 години. По време на тази максимална интензивност, от звездата ни избухва плазма, която, достигайки до повърхността на Земята, причинява магнитни бури.sun

Специалистите са забелязали, че по повърхността на Слънцето вече са се появили огромни петна. По време на затишието, по звездата ни изригванията и тези дупки ще се появяват много по-рядко и ще са с по-малки размери.

Към момента Слънцето се готви към поредния си максимум. Учените очакваха той да бъде още през 2008 или 2009 година, но все още той не е започнал. Това искрено озадачава астрономите. Всеки момент се очаква да настъпи и т.нар. марш на магнитната активност, или смяната на полярността на звездата ни, което винаги предшества слънчевия максимум.

Вместо, готвейки се за своя пик, Слънцето да „произвежда” все повече петна, то бележи много по-слабо магнитно поле в тях, в зависимост от тенденцията от предходните години. Ако това явление се задълбочи, то Слънцето ще изгуби своите слънчеви петна още през 2020 г.

Учените припомнят, че последният път, когато звездата ни е изгубило петната си, това е предизвикало поредица от ледени зими в Америка и Европа и този процес е наречен Малък ледников период.

Източник:scandalplus.com