Две деца на 7 и 8 години и две млади жени са приети в клиниката по изгаряния на „Пирогов“, след като опитали да разделят със запалка събрани накуп балони по време на сватбено тържество. Свидетели на огъня стават над 200 души, сред които и човекът, ангажиран с украсата, съобщи БТВ.

„След като взеха запалката да разделят балоните и то всичко гръмна. Децата се разпищяха, майките изгоряха, изгоряха им косите, децата викаха“, разказа бабата на едното пострадало дете.

baloni

Балоните за тържеството били напълнени с водород, вместо с хелий.

„Инцидентът е доста нелеп. Със запалка да разделяш балони пълни с хелий е явно непознаване на физиката и на химията“, коментира проф. Огнян Хаджийски, началник на клиниката по изгаряния в „Пирогов“.

Според гостите на сватбата обаче балоните не били пълни с хелий. Отговорникът за балоните не отрече. „Ние сме семейни приятели и ме помолиха за сватбата. Но в бутилката ми беше останала малко друга газ – водород половин кубик. Аз съм изключил да я изхвърля. Грешката е моя. Чувствам се много виновен и каквото трябва ще помагам“, каза той.

Според експерти в бизнеса подмяната на хелий с водород или метан изобщо не е новост, а се прилага, за да смъкне цената на балона с близо 90%. Близките на пострадалите се заканиха да съдят балонджията, с риск за семейното приятелство.

Източник:24chasa.bg