Най-малко трима души са убити при терористична атака на талибански бойци срещу консулството на САЩ в Херат – главен град на едноименната западна афганистанска провинция. Поне десет души са ранени, съобщи Ройтерс.

Сред американския персонал на консулството никой не е пострадал, заяви говорител на посолството на САЩ в Кабул.

Полицейски източници от Херат казаха, че са убити двама полицаи и частен охранител, а двама афганистанци от персонала на консулството са ранени.teror

Държавният департамент на САЩ съобщи, че камион с нападателите спрял пред портала на консулството и се започнала престрелка между тях и охраната. По-късно камионът бил взривен.

Шефът на полицията в Херат уточни, че четирима нападатели са убити по време на атаката. Загинал е и атентаторът самоубиец в камиона.

Един час след нападението ситуацията вече била овладяна, каза говорителят на американското посолство.

По-късно талибаните разпратиха до медиите имейли, в които се казва: „Целта ни беше да покажем на американците, че не са в безопасност никъде в страната ни.“

Нападението бе извършено само два дни след като в САЩ отбелязаха 12-ата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., които станаха повода за нахлуването в Афганистан. Точно преди две години талибани устроиха дръзка атака срещу посолството на САЩ и главния щаб на НАТО в центъра на Кабул, при която бяха убити девет души, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.
Източник:dnes.bg