200 лева струва лекарският преглед в морските ни курорти, съобщава monitor.bg, цитирайки пациентската организация „Заедно с теб”

Лекарите в курортните комплекси масово извършват медицински прегледи не в кабинети, а в хотелски стаи, и макар че повечето от тях са общопрактикуващи, те не се свенят да взимат професорски хонорари, дори и когато пациентът е здравноосигурен.

От Български лекарски съюз заявяват, че пациентите с платени осигуровки се преглеждат и лекуват безплатно, дори и когато те са на курорт или в друг град. В този случай се налага единствено да се представи здравна книжка, за да се направи справка, както и да се плати потребителска такса от 2,90 лева. Всичко това обаче важи единствено в случаите, когато конкретният лекар има регистрирана практика в съответното селище, където в този момент работи. Повечето от медиците по Черноморието нерегистрират практиките си, благодарение на което минават на частно и не плащат и данъци.plaj

Направена проверка показва, че едва една трета от кабинетите в община Несебър имат договори с НЗОК, а при другите цената на преглед е от 60 нагоре. Най-скъпо излиза лечението на ентероколити, което струва около 100 лева.

Всеки лекар, който не работи с НЗОК, трябва да си направи регистрация в Районна здравна инспекция, докато практикува на съответното място, което обаче не винаги се случва, съобщават от пациентската организация „Заедно с теб”.

Легалните кабинети за доболнична помощ най-често работят с гостите на хотелите и имат регистрация по Наредба 105, която им позволява сами да определят цените на предлаганите от тях услуги, заявява д-р Ивайло Бояджиев. По думите му кешовите плащания от чужденците са все по-голяма рядкост, защото около 70% от неговите колеги имат такива договори с туроператори и застрахователи.

В същото време екипите от ДКЦ „Света Клементина”, обслужващи всички плажове край Варна, работят напълно безплатно.

Източник:razkritia.com