Осем деца на възраст 14-16 години са в Инфекциозното отделение в Бургас, след като яли руло „Стефани“ и майонеза, оставена на открито в ресторант в ММЦ-Приморско.

Момичетата и момчетата са с повръщане, близо 40 градуса температура и разстройство. Спешно били прегледани от лекар, чийто кабинет е на територията на ММЦ – д-р Стойчев. Той подал сигнал на 112 и с изпратените линейки децата са откарани в Бургас.

По данни на близки на децата, те са яли в ресторант „Бисер“ и след това са получили оплакванията.

salmonela

Според д-р Стойчев най-вероятно се касае за вирусна инфекция, но според други медици е възможно да е от салмонела.

От МБАЛ-Бургас съобщиха, че децата са със салмонелоза, приети са в тежко състояние, но вече са стабилизирани.

Днес състоянието им е значително по-добро, информира началникът на Инфекциозното отделение д-р Костя Бакърджиев. Клиничната диагноза, с която децата постъпват в болницата, е бактериално-чревна инфекция с неуточнен произход. Симптомите наподобяват тези на салмонелата, но дали децата са със салмонела може да докаже единствено микробиологичният анализ, който ще бъде готов утре. Докато той не изолира салмонелната бактерия, не може категорично да се твърди, че става дума за салмонелоза.

200 деца са били на лагер в ММЦ-Приморско. По-голямата част от младежите са от България, организирани от едно от най-елитните училища в столицата – Първа английска гимназия, но е имало и чужденци. Някои от децата са на богати и известни родители, които дошли с джипове да ги приберат в столицата направо с абокатите. Цялата група е напуснала ММЦ.

В ресторанта са се хранили 1000 души, но симптомите са се проявили в група от 70 деца от столицата. Взети са проби от храната в ресторанта, според специалисти може да става дума и за сезонна вирусна инфекция.

Източник:24chasa.bg