В интернет страницата на НЗОК са публикувани едни суми, които са били платени на болниците, но се оказва, че в лечебните заведения са получили други суми, не се заплащат стентове, не се заплащат и процедурите по ин витро, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева, цитирана от БТА.

Не се знае какво се случва в НЗОК, допълни тя и изрази притеснението си, че от касата отказват каквато и да било информация.

На страницата на НЗОК са публикувани платените средства на болниците, но те не отговарят на истината, каза и директорът на болница „Св.Анна“ и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров. За здравнонеосигурените пациенти, преминали през реанимацията на болницата, също не са преведени средствата, уточни той.

Средствата, които са предвидени в бюджета на НЗОК за дентални услуги за гражданите, стигат за минимално лечение на 22-30 на сто от хората над 18-годишна възраст, обясни д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз след среща с министър Андреева.

По думите му няма нито една дентална дейност, която гражданите да не доплащат, уточни той. Ако и в следващия Национален рамков договор се заложи същата сума, тогава отговорност за денталното здраве на населението ще носи този, който го е подписал, каза още д-р Миланов.

Андреева се срещна днес с пациентски и съсловни организации по повод нежеланието на Българския лекарски съюз да преговаря с НЗОК за Националния рамков договор за следващата година.

Представителят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов каза, че от февруари се наблюдават деформации в работата на Надзорния съвет на НЗОК – няма готовност за провеждане на заседанията на Надзорния съвет, липсва навременна информация за членовете на съвета, липсват протоколи заседания, отлагат се заседанията. По думите му е имало и невярна информация, подавана на членовете на надзорния съвет. Тази практика е продължила до май, като и на последното заседание е имало опит за подмяна на документи, допълни Таушанов.

nzok

 

От шест методики, по които работи НЗОК, три са отменени от съда, каза председателят на съсловната лекарска организация д-р Цветан Райчинов. Това е резултат от действията на управителя на НЗОК и неподписването на рамковия договор предходната година, допълни той.
Въпреки че и Таня Андреева поиска оставката на управителя на НЗОК Пламен Цеков, днес увери, че няма намерение да кадрува в касата.За да няма рамков договор, основната причина бяха тези методики, от които лекарите се притесниха и не го подписаха, обясни той. Д-р Райчинов допълни, че Българският лекарски съюз няма да промени становището си относно искането за оставката на управителя на НЗОК.

Според здравния министър ин витро процедурите, интензивните грижи, ваксините и някои други дейности, за които сега плаща Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ трябва да се върнат към бюджета на Министерството на здравеопазването, защото са ангажимент на държавата.

По тази тема предстоят разговори с НЗОК и съсловните организации, като вероятно до септември дейностите ще бъдат върнати в МЗ, но ще се финансират от ведомството от 1 януари следващата година, уточни Андреева.

Източник:dnes.bg