Обмисля се график за постепенно повишаване акциза за цигарите, като най-вероятно това ще стане от 2015 г., а не още от догодина. До 2018 г. България трябва да достигне новите минимални ставки в ЕС от 90 евро на 1000 къса. Акцизът за цигарите в момента е 23% от продажната цена плюс твърда стойност от 101 лв. за 1000 къса.

Плавният график цели да няма шоково увеличение на цигарите, а кутия да поскъпва средно с около 20 ст. на година. Предложението за постепенно вдигане на акциза бе направено през миналата седмица пред депутатите от бюджетната комисия от Петър Ганев от Института за пазарна икономика. То бе подкрепено и от големите вносители и производители на цигари.cigari

България се оказва с най-висока цена на бандеролите от страните в ЕС, показва справка в публичните регистри. В 6 страни от ЕС, сред които Франция, Англия и други, няма бандерол. В 9 държави пък цената му се поема от правителството, а в други 3 е включена в акциза.

От деветте страни, в които бандеролът се плаща от производителите, в България цената е рекордно висока – 6,1 евро на 1000 къса. Догодина е предвидено поскъпване на бандеролите с около 10%.

Това и повишените производствени разходи ще доведе до поскъпване на цигарите, твърдят експерти от бранша. Справка в регистъра на тютюневите изделия показва, че всъщност повишението на цените вече е започнало. Данните показват, че през септември и октомври масовите цигари в ценовия сегмент от 4,50 до 5 лева са увеличили цената си средно с 10 ст. Това се отнася както за българските марки, така и за международните.

Създаване на борси за цигари, които да бъдат поставени при 24-часов режим на контрол от митничари, данъчни и видеонаблюдение обмислят депутати от управляващата партия, научи „24 часа“. Предложението било на шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев. Вчера той отказа повече подробности, тъй като още нямало готов вариант.

Източник:24chasa.bg