Оказа се, че въпреки че Делян Пеевски се закле в петък в парламента като шеф на ДАНС, след решение на народните избраници, те не са прекратили правомощията му на депутат.

„Мандатът на народен представител се прекратява с акт на парламента, а такъв няма”, обясни зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. Лидерът на партията Лютви Местан уточни, че след като Пеевски вече е депозирал заявление за оттегляне на депозираната молба за напускане на парламента, казусът е ясен, защото е имало аналогични ситуации и преди.

Според него обаче, ако има каквото и да е съмнение, компетентните органи след проверка ще го разсеят.

„Пеевски е депутат от ДПС, без да е член на движението, той е от гражданската квота и никой не поставя на съмнение мястото му в парламентарната група”, заяви Местан.

Делян Пеевски е същият, какъвто беше, когато го номинирахме за народен представител, когато не се е провинил с нищо, ние нямаме право да му поставяме условие да напуска”, коментира и Христо Бисеров.

Лидерът на движението за пореден път настоя, че кандидатурата на Пеевски е внесена от премиера Племен Орешарски и от никой друг.Този път обаче призна, че е била съгласувана лично с него и с ръководството на ДПС.

„В този смисъл нося отговорност за предложената кандидатура, нося отговорност за публичната реакция, която предизвика тя, и за поуките, които ситуацията ме застави да извлека, в смисъл, че всеки е длъжен освен от своята самооценка да се ръководи и от публичната”, коментира Местан.

 
Местан съобщи, че депутатите от ДПС вече са внесли проекторешение за отмяна на решението за избирането на Пеевски за председател на ДАНС. Те ще настояват то да е точка първа на редовното заседание на НС в сряда.

Лидерът на ДПС отрече назначеният за областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, срещу когото има протести, да е предложение на ДПС.

Той никога не е бил от нашата квота, не знам кой провокира тези внушения, дали нечия нереализирана амбиция”, коментира Местан.

Лидерът на ДПС се оплака  още, че на движенето се приписват 7-8 заместник-министри, а всъщност са само четирима- на образованието, на земеделието, на отбраната и на културата.

Местан съобщи още, че ДПС иска да се изработи изцяло нов Изборен кодекс. По-рано в понеделник стана ясно, че това е цел и на ГЕРБ, и на БСП.

Той обаче се изказа скептично по отношение на намеренията на бившите управляващи.

„ГЕРБ имаха на разположение 4 години да чуят справедливите искания на гражданските сдружения и на опозицията, които да гарантират честността на вота и представителността, но те отказваха“, коментира лидерът на ДПС. delqn

Основната идея на движението е временна комисия в НС, която да е отворена и за пряко представителство на граждански организации, и във възможно най-кратки срокове да изработи изцяло нов кодекс с променена философия.

Протестите отразяват кризата на доверието и са продукт на усещането, че огромна част от българските граждани се чувстват непредставени в парламента, обясни Местан защо смята, че сега действащият кодекс е проблемът на проблемите в момента.

Заради това от ДПС предлагат облекчаване на условията за кандидатиране на народни представители.

Вместо сега нужните 5 000 подписа в подкрепа на един независим претендент за НС, да се събират по 500 примерно, искат от ДПС. Те ще настояват още да отпадне исканият депозит от 10 000 лева за участие в изборите за независимите кандидати.

Това, че предлагаме промени в Изборния кодекс, не е заявка за нови избори, направи уговорка Местан.

Източник:dnes.bg