Прилепи в Саудитска Арабия са източник на мистериозния вирус, който разболя близо 100 души и половината от тях починаха, съобщи “Ню Йорк таймс”. За Близкоизточния коронавирусен респираторен синдром (MERS) се заговори преди малко повече от 15 месеца, след като инфекцията започна да убива хора в Близкия изток и пътували дотам европейци. Вирусът причинява тежки пневмонии с дихателна недостатъчност. С увеличаването на случаите не само в региона, но и на Стария континент, Световната здравна организация предупреди, че може да се стигне до епидемия. Първите страхове са заради наближаващия хадж, когато милиони поклонници се събират в Мека. Не се стига до взрив, но и заразата не секва с времето.

Първоначално вирусът бе свързван с причинителя на ТОРС, който се разпространи в 30 страни и уби 800 души през 2003 г., но впоследствие се оказа, че двата щама са генетично различни.

В проучване, публикувано в сряда, международен екип от лекари приписа разпространението на новата разновидност на дребните бозайници. Но предупреди, че остават много въпросителни.prilep

Вирусът е бил открит във фекална проба на прилеп от вида Taphozous perforatus, който населява изоставени сгради и дори гробници. Но не е ясно как опасната инфекция е стигнала до човека, защото тези животни обикновено не хапят хора, няма как и да заразят храната. Според ветеринарния лекар д-р Джонатън Епщайн, който помага в изследването, е възможно заразяването да е станало чрез вдишване на прах от изпражненията на “летящите мишки”. Най-вероятно при почистване. По подобен начин хантавирус вече е предаван от мишки на хора.

Но също така е възможно коронавирусът от прилепи първо да е преминал в домашни животни и те да са го “придвижили” до човека. Преди дни учени съобщиха, че са намерили антитела от подобен вирус у камили в Оман. И дори се появи хипотеза, че те са източник на заразата.

Прилепът с MERS е открит в изоставена къща сред финикови палми в малък град в Саудитска Арабия. Близо до това място имал склад първият заболял мъж – богат бизнесмен, който почина 2 седмици след влизането в болница. Той е бил собственик и на 4 камили. Осигурил самостоятелни къщи за трите си съпруги и планирал да си вземе четвърта жена, което предполага, че е бил в добро здраве. Но повечето заразени са били с отслабен имунитет или са имали хронични проблеми като диабет или сърдечносъдово заболяване. Вирусът не се разпространява лесно от човек на човек, но вече има случаи на заболели от едно семейство или хора, били в близък контакт.

Според участвалия в изследването д-р Зиад Мемиш са нужни още тесстове на животни, при това не само на прилепи и камили, но и на овце, кози и крави.

Източник:24chasa.bg