Ще се хвърлим всички от осмия етаж, не виждам друг изход на цялата ни беднотия. Това се закани Фанка Гешева от Пловдив пред „Марица“, заради твърдение на ЕВН, че имат задължения от 15 875 лв.

70-годишната жена взема пенсия от 145 лева, мъжът й Стефчо Гешев е безработен и получава помощи от 150 лева, а синовете им също не могат да си намерят работа. От близо 6 години те живеят в общинско жилище в жк „Тракия“.

„Ние сме едни от последните българи, които се изселихме от гетото, отгледах децата си в гарсониера в пълна мизерия, с плъхове и мръсотия, разказва Фанка. Мечтата на фамилията била да се премести в друг квартал. Спасихме се от гетото, но в „Тракия“, където ни дадоха апартамент от „Жилфонд“, ни сполетя по-голяма беда“, плаче възрастната жена.

Тя разказва как още в началото заварили апартамента без радиатори, а в банята имало кран за топлата вода с тапа. „Никога не сме ползвали услугите на „Топлофикация“, кълне се жената. Семейството си купило бойлер и ползвало топла вода. Отопляваме се с печка тип „чудо“, нямаме топломери, нямаме радиатори, нямаме нищо, изрежда Фанка.

Жената твърди, че редовно плащат наема си на „Жилфонд“, такса смет, както и всички останали такси. Когато няколко пъти в дома им идвали представители на ЕВН, те им показвали, че радиаторите са свалени.

„Даваха ни да подписваме няколко протокола, но сега вече нищо не подписвам“, ядосва се на наивността си Фанка.fanka

Причината е писмо от ОП „Жилфонд“, получено в дома им миналия петък, с което ги уведомяват, че по данни на ЕВН България АД дължат 15 875 лв. 53 ст. за топлинна енергия към април 2013 г. От „Жилфонд“ им дават 7-дневен срок да погасят задълженията си или да ги разсрочат и да им представят документ за плащане.

„Ако това не стане, ще уведомим районната администрация за започване на процедура по освобождаване на общинското жилище“, пише директорът на ОП „Жилфонд“ инж. Румен Лемберов. Писмото е съгласувано с юристите на „Жилфонд“, които са категорични, че наемателите са длъжни да плащат редовно дължимите такси за ток и вода, както и за топлинна енергия и в противен случай според закона трябва да бъдат извадени от апартаментите.

„Откъде да вземем 16 000 лева, като получавам 145 на месец, а освен това не сме ползвали нито топла вода, нито парно, пита отчаяната пенсионерка. Не виждам друг изход, освен да се самоубием“, заключава пенсионерката.

Източник:24chasa.bg