Грандиозният проблем с офшорките се премълчава удобно за олигарсите

Темата за офшорките се подминава почти незабелязано на фона на много други теми, които нямат никакво значение за държавата. Тя обаче не е пропусната от журналиста Валери Найденов, който показва истинското лице на олигархията с неговите две страни. В своя статия разкрива, че в България има два видя олигархия – тази на туземците и тази на костюмарите. Разликата между едната и другата е, че при първата ви остава нещо в джоба, след като ви ограбят, докато при втората директно ви прибират и последната стотинка.of6or

В случая се визира местния и чуждия бизнес, като Валери Найденов дава и конкретен пример, за да може читателят да си представи по-добре ситуацията в страната. Споменава как всеки богаташ си харчи парите там, където живее и след това ни посочва две значими фигури от двете страни на олигархията – Саша Безуханова и Грижа Ганчев. Парите, които Безуханова е спечелила за “Хюлет-Пакард” са излетели от България, без да инвестират в икономиката ни, докато Ганчев може и да е всякакъв, но той харчи парите си у нас. Строи бизнес сгради, финансира футболни отбори, като сглобява и китайски автомобили в Ловеч. По този начин от богатството му има огромни икономически ползи, за разлика от първо посочения пример, където всички суми се изливат в чужбина.

Ето защо има нещо гнило в законопроекта за премахване на офшорките от обществения сектор и от медиите, който внесоха Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Именно през офшорките цялата добавена стойност, която се създава в България, се изнася зад граница. Остават само най-необходимите пари и така няма развитие за държавата, защото определени хора са се нагушили.

Източник:razkritia.com