Ситуацията става все по-сложна и проблемът не търпи отлагане!

Бедствено положение е обхванало София. Това може да се каже буквално, защото ситуацията е критична и решаването на проблема не търпи отлагане. Става дума за бежанците от Сирия, чиито брой лавинообразно нараства, а те няма къде повече да бъдат настанявани. Столичани пък не крият ужаса си от нашествието на сирийците и се тревожат за сигурността си.

За проблема призна лично самата кметица на София Йорданка Фандъкова, която притеснено заяви, че към настоящия момент над 2000 бежанци са настанени в частни квартири в столицата, без да разполагат с необходимия статут. Факт, който е дори плашещ, защото никой няма контрол върху тези хора.sofiq

Оказа се, че столична община няма правомощия по отношение на настаняването на бежанците, а разпръскването им по центровете във “Враждебна” и “Военна рампа” било по нареждане на кабинета “Орешарски”.

Така обаче сирийките бежанци не могат да се контролират, което на практика се явява опасност за сигурността на гражданите и опазването на обществения ред в града. Факт е също, че сирийците масово се насочват към столицата, а не към други градове в страната, тъй като смятат, че в София по-лесно и бързо ще получат статута си на бежанци.

“Това започва да се превръща в сериозен проблем. Не искаме да се откриват повече центрове за бежанци в София, но искаме да се предприемат спешни мерки за контрола на тези, които вече са тук. Трябва да има сигурност, защита срещу престъпността и необходимите здравни грижи”, заяви Йорданка Фандъкова.

Източник:razkritia.com