„Започва прегрупиране на икономическите интереси. Трябва да се преодолеят повърхностните разделения.“ Това заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов по Нова телевизия по повод окупацията на студентите в Софийския университет.

„Идеята за окупация дойде от „Окупирай Уолстрийт“, която е с леви убеждения, а тук се прави от хора с десни идеи. Студентите са изостанали от днешното време“, допълни той.

По думите му, ако търсим нещо хубаво в това, което става във и около СУ, то е, че хора, които се предполага, че са интелигентни, имат обществена позиция. Друг е въпросът, че тя прелива от примиренчество, понякога и в агресивни действия.su

„А в последните години сякаш те страняха от политическия живот. Така че по-добре да има позиция, макар че тя понякога преминава към по-агресивни действия“, подчерта депутатът.

Стоилов заяви, че никой не оспорва нито правото на мнение, нито протеста, въпросът е към какво са насочени и дали водят до промяна.

Той допълни, че никой в казуса със студентите не се е допитвал до тези, които ползват сградата на Ректората. По думите му по този начин от обучение се лишават и администрация, и преподаватели, и студенти.

Стоилов се възмути от факта, че преподаватели от частни университети, по-конкретно Нов български университет, са заявили подкрепа към окупацията в държавния СУ. „Да вземат да си самоокупират университета. Но там понеже става въпрос за частни университети, за частни интереси, трябва всичко да се плаща с обществени пари“, каза той.

По думите му студентите действат по команда на десните политически сили у нас. Според депутата окупацията на СУ е продължение на протестите срещу правителството, започнали след назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. „Това е второ действие на същата пиеса“, заяви Янаки Стоилов.

Източник:inews.bg