Турското посолство у нас се зае да замазва гафа с вакъфските имоти. Днес от там излязоха с изявление, в което се твърди, че южната ни съседка няма никакви претенции към имоти на територията на България.

Повод за обясненията стана посещението на турския вицепремиер Бекир Бозда по случай Рамазан Байрам. По време на неофициалната си визита у нас той посети редица джамии. По този повод той изразил недоволството си от лошото състояние на паметниците от епохата на Османската империя. От изказването Бозда пред турските медии, след като се завърна в страната си, стана ясно, че Турция ще си поиска тези имоти.

„С подписаните през 1909 г., 1913 г. и 1925 г. договор страните са се отказали от взаимните си претенции към недвижими имоти“, пише в изявлението на посолството на страната у нас.

В него се казва още, че е направен внимателен анализ на изказванията на турския вицепремиер.  От него ставало ясно, че става въпрос за недвижими имоти, които Главно мюфтийство на България се стреми по законов път да си върне обратно. tyrciq

От дипломатическата мисия подчертават, че мюфтийство е създадено според законите на българската държава. “ В текста се казва, че воденето на процедури от страна на Главно мюфтийство за връщане на одържавени през 1944-1989 г. недвижими имоти би следвало да се приема като естествено право“.

„Превръщането в политическа полемика на търсенето по законов път на религиозните права от страна на мюсюлманската общност, чийто представители са пълноправни български граждани, е в противоречие с принципа „subjudice“, целящ предпазване на съдебния процес от натиск“, коментират от посолството.

От там заявяват, че двете страни се добри съседи, приятели и съюзници чрез суверенна равнопоставеност и взаимно уважение.  Също така приоритет за южната ни съседа били прозрачните отношения с България. „Съществуващото приятелство и сътрудничество между двете страни прави излишно безпокойството, породено от посещения, чиято цел е общуване между хората по време на религиозни празници“, пише  изявлението, уточнява БТА.

Източник:inews.bg