Коката може да помогне на милиони жители по Земята, заяви Международният център за научни изследвания в областта на наркополитиката.

Според данните от доклада на организацията възобновяването на работата на кокаиновите заводи ще създаде нови работи места за бедняците. Учените апелират към възможността за медицинско приложение на коката, както са я използвали в продължение на векове жителите на Андите.koka

Като богат източник на белтъчини и калций, коката може да бъде използвана и за производство на вино. Плантации с кока могат да осигурят доходи за бедните фермери, а производството на лекарства ще създаде нови работни места, съобщава Газета.ru, като се позовава на The Independent.

Независимо изследване, проведено за Горната камара на британския парламент, дава основание да се заяви, че нелегалният статус на коката трябва да се преразгледа.

Отглеждането на кока е забранено през 1961 г. През 1995-а Световната здравна организация излезе с доклад, в който се съобщава, че листата от кока (за разлика от кокаина) не нанасят вреда на здравето, но САЩ настояха тези данни да не се разгласяват.

Източник:inews.bg