Имa голяма вероятност цената на тока да се увеличи от 1 юли, стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред Нова телевизия.

„Отчитайки и че миньорите искат едно чувствително повишаване на цената на въглищата от комплекса „Мини Марица Изток“, това ще рефлектира и върху цената на въглищата и от другите мини. А пък въглищата в термичните централи участват някъде със 75-80% от основната цена“, заяви Харитонова, като загатна за евентуалното повишение на цената на тока.“Не знам, разбира се, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма какви цени ще одобри. Това трябва да определи министърът, защото въглищата не са регулирана стока в България“, уточни още председателят на ДКЕВР.
Тя посочи, че всички енергийни дружества искат увеличение на цените, но това не значи, че искането им ще бъде одобрено. „Трябва да се разгледат всичките им разходи и да се види ДКЕВР какво ще признае и какво не. Комисията по принцип не признава всички разходи“, посочи още Харитонова.d6e3d76545ba1aa9a9e632ae696c711f_552x347
Ръководителят на регулатора отказа да прогнозира с колко може да се промени цената от 1 юли. Тя отказа да потвърди дали скокът в цената би бил рязък, като заяви, че на този етап „това не може да бъде коментирано“.
Във връзка с евентуално намаление на цената на тока, Харитонова заяви, че подобно не може да бъде прогнозирано. Като евентуална мярка за намаляне на цената на тока тя посочи, че може да се намали цената за пренос на електроенергия с около 6 лв., ако ресорният министър реши със заповед до НЕК.
Сегашните 34 лева за пренос могат да паднат с около 6 лв. и да останат около 28 лв., обясни Харитонова. В следващ ценови период цената отново вероятно би била покачена, така че от подобно действие може да няма никакъв смисъл, поясни още тя.

Източник:dnes.bg