4-годишно момиченце от Шумен се оказа единствен длъжник на банка по взет и невърнат кредит от починалия му дядо, информира bTV. Малката Изабел живее само с майка си Хрисимира Димитрова, която научава от sms, че дъщеричката й наследява 11 хил. лева дълг.

Преди месец лелята на момиченцето пратила съобщение на майката, че дядото по бащина линия е починал. Бащата на момиченцето също е починал и тъй като сестра му се отказала от наследяване, единственият законен наследник – но само на дългове се оказала малката Изабела.izabel

„В кредитния регистър се оказа, че дядото фигурира с около 11 000 лв. задължения към различни банки без застраховки и законът определя моето дете като наследница, заместващо починалия си баща”, обяснява за bTV майката на момиченцето. Кредитите не са били обезпечени по никакъв начин.

В същото време тъй като детето е малолетно, по закон не може да декларира отказ от наследство, а и това не е гаранция, че няма да се наложи да изплаща кредита на починалия си дядо, когато навърши пълнолетие. Затова майката е принудена да започне да изплаща наследените от детето й дългове.

 Източник:silnabulgaria.com