Това ще сложи край на манипулирането на резултатите и корупционните практики.

25% от изпитите за шофьорска книжка от днес ще се провеждат с помощта на таблети.

Това съобщи транспортният министър в оставка Ивайло Московски при представянето на новата система за тестване на кандидат-водачите по електронен път.

Той подчерта, че до 4 години хартиеният носител за шофьорските изпити напълно ще изчезне и новата система ще се ползва на 100% от всички желаещи да станат водачи. Електронната система цели борба и превенция на лошите практики при шофьорските изпити и ще анулира негативния фактор, заяви министърът в оставка.

С въвеждането на таблетите ще се намали времето за провеждане на изпитите за шофьори от час и половина на един час.tablet

Системата е така конструирана, че се запазва сигурността на информацията в нея, увери изпълнителният директор на агенцията „Автомобилна администрация“ Валентин Божков.

Чрез нея ще бъдат елиминирани всички възможности за манипулиране на резултатите и ще се сложи край на корупционните практики при провеждането на шофьорските изпити.

Отчитането на резултатите става автоматично веднага след приключване на изпита.

Електронният изпит дава възможност на сгрешилите даден отговор да се върнат и да го поправят, което при листовките на хартия бе невъзможно, обясни Божков.

От транспортното министерство увериха, че цената за провеждане на изпитите и шофьорските курсове няма да се увеличи след въвеждането на новата система.

Източник:inews.bg