Депутатът Спас Панчев от „Коалиция за България” се отказа от идеята големите търговски вериги да не работят през почивните дни, за да бъдат стимулирани по-малките магазини, пише novini.bg

Той обявява пред БНТ, че тази идея просто е била подхвърлена и заяви, че БСП не е имала каквото и да било намерение да бъде вкарана в закон въпросната забрана.

marketi

Панчев обаче припомня, че подобни хипермаркет

и в Европа се намират в покрайнините на населените места, а не в центровете им, както се случва в България. Той дори дава за пример собствения си квартал, в който има цели четири големи магазина, което се отразява на по-малкия бизнес в района и именно това го кара да обмисля заедно със Захари Георгиев промени в наредбата.

В момента акцентът трябвало да бъде върху отношенията между веригите, потребителите и производителите. Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия е на мнение, че ако подобна промяна стане факт, то тя ще засегне по-бедните потребители, защото няма да бъдат в състояние да пътуват до по-крайните квартали. Производителите също ще бъдат ощетени, тъй като в по-малките магазини няма достатъчно площ, за да могат да излагат стоката си.

Панчев заявява, че българските производители трябва да имат пряк и свободен достъп до търговските вериги.

Източник:razkritia.com