Новият Изборен кодекс ще е готов през септември, обяви депутатът от БСП Мая Манолова.

Тя оглави новосъздадената временна комисия в парламента за написване на новите правила на играта, наречена избори. Там ГЕРБ няма да участват, защото настояват за прекрояване на стария закон, а не за приемането на нов.

Комисията бе одобрена единодушно от депутати от БСП, ДПС и „Атака“. ГЕРБ бяха обещали да се върнат в Народното събрание, за да работят по промените в Изборния кодекс и също предложиха създаването на временна комисия, която бе отхвърлена от мнозинството.

Временната комисия ще работи три месеца и ще има по трима народни представители от всяка парламентарна група.

„Всички слушаме българските граждани по улиците. Предполагам, че сте обърнали внимание на техните искания за промяна в изборните правила“, така Мая Манолова аргументира нуждата от нов закон. И още: „Длъжни сме да бъдем последователни и да вмъкнем тези идеи“, добави тя.

Рамадан Аталай от ДПС не скри, че партиите никога не обсъждат заедно грешките в изборите. „Когато подготвяш закон с цел да спечелиш избори, винаги бумерангът се връща към теб“, коментира той.

„Всяка партия се стреми да си осигури предимство, ако не и служебна победа на изборите с промени в законодателството, но това е погрешно. Горчивата чаша я изпихме ние с мажоритарните кандидати“, каза още Манолова. Тя има предвид, че на парламентарните избори през 2009 г. социалистите въведоха мажоритарен избор на 31 депутати, надявайки се известните им личности да преборят неизвестните кандидати на ГЕРБ.maq

Това се оказа пълна заблуда и в крайна сметка партията на Борисов взе мажоритарните мандати – 26 срещу 5 за ДПС.

БСП обаче не са единствените потърпевши от изборните правила. Според Манолова „шамар получиха и ГЕРБ, и Искра Фидосова, която предложи сега действащата дефиниция за предизборна агитация“. С нея се обезсилвали всички аргументи на ГЕРБ за нарушения в деня за размисъл, обясни депутатът от левицата.

Депутати и от трите партии се обединиха около идеята за машинно гласуване, както и за реални мерки за изчистване на избирателните списъци, а Дора Янкова от „Коалиция за България“ дори предложи създаването на временна анкетна комисия, която да провери дейността на „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО).

Вчера от ГЕРБ излязоха с конкретни предложения за промени в Изборния кодекс, сред които връщането на смесената система с 31 едномандатни избирателни района, както и намаляване на прага за влизане в парламента до 3%.

Новият Изборен кодекс до края на септември присъства и в плана на премиера Орешарски за „спешни стабилизационни мерки“. В него е и идеята за машинно гласуване.

Източник:webcafe.bg