Изборите на 12 май са най-неясните за последните 23 години, коментира пред bTV  главният експерт Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него коалиционно правителство между ГЕРБ и БСП е напълно реална опция за управлението на държавата. До нея обаче можело да се стигне при евентуални втори парламентарни избори до края на годината. Вероятността от провеждането на такъв един повторен вот никак не е малка – 80%.

„Компроматите започнаха, но не вярвам, че ще има някакви влияния. Проблемът е, че у нас политиците искат техният опонент да изчезне физически, ако може, за да може той да си царува. Няма нормална демократична система, при която да се стига до такава степен на ожесточеност”, добави Безлов.listi

Той цитира последните проучвания на общественото мнение, които предполагат резултати от вота на 12 май за ГЕРБ и БСП съответно в диапазоните 22-30% и 16-22%. Така политическото пространство се разделяло на два лагера – ГЕРБ и БСП/ДПС, откъдето започвали вероятните коалиции за кабинет към средата на следващия месец.

„Шансовете са в парламента да влязат между 3 и 7 партии, но 7 са малко вероятни – по-скоро ще са около 5-6. Вариантите са няколко: да не се сформира правителство, правителство на малцинството на ГЕРБ, кабинет БСП-ДПС (крайно нестабилно), ГЕРБ в коалиция с „Атака” (също нестабилно), БСП-ДПС с „България на гражданите” или ГЕРБ с „Атака” и „България на гражданите”, обясни експертът с уточнението, че стабилността на всяко едно от тези възможни правителства зависи най-вече от това „колко е изтощена улицата”.

Според Тихомир Безлов у нас се наблюдава феноменът „социална мрежа + улица” – интересна активност, която за първи път се появява в Англия и Франция, после по време на Арабската пролет.

В България за първи път тя се проявила по време на спонтанните безредици в Катуница, а след това и по повод на недоволството за горивата и за шистовия газ. „Въпросът е дали ще има такава активност, ако се състави някое от тези правителства”, каза в заключение Безлов.

Източник:dnes.bg