EVN поиска от ДКЕВР да намери начин да се спрат загубите за компанията и да изравни приходите с разходите.

EVN поиска от ДКЕВР да излезе с извънредно решение, с което да бъдат изравнени от 1 април до 30 юни 2013 г. приходите с разходите на дружеството, за да се спре загубата на компанията.

Дружеството е на загуба от 100 милиона лева, подчерта Йорг Золфелнер, председател на Управителния съвет на EVN.

Компанията е платила всички фактури и задължения до производителите и доставчиците на електрическа енергия, но вече не може да погасява задълженията си, подчерта той.d6e3d76545ba1aa9a9e632ae696c711f_552x347

Золфелнер даде като домашно на ДКЕВР да потърси решение за справяне със ситуацията, но не предложи конкретни мерки, тъй като държавният регулатор трябва да направи тези разчети на базата на неговите цифри.

Ако няма решение на ДКЕВР и няма как компанията да излезе от ситуацията на загуба, затова всичко е в ръцете на регулатора, подчерта председателят на УС на EVN.

„Съществува риск Югоизточна България да остане без ток след три месеца, но не смятаме това да се случва, затова от сега алармираме за проблемите си“, обясни Йорг Золфелнер.

Той подчерта, че това няма да се случи, защото има голямо доверие в ДКЕВР, че ще реши създалата се ситуация.

Към момента няма вариант, в който EVN да фалира, но идеята е да не се стига до подобен сценарий.

„EVN е превърнат в краткосрочен безлихвен кредитор на цялата енергийна система. Искаме краткосрочно решение за следващите 3 месеца. Това е апел за спешна помощ“, каза Золфелнер.

От компанията се оплакаха, че част от финансовите затруднения идват от преференциалните цени на ВЕИ. В тази връзка от дружеството предлагат да се създаде специален фонд за ВЕИ и в него да са включени, както добавката за зелена енергия, така и приходите за държавата от емисии.

EVN ще отправи предложението за създаване на такъв фонд до служебното правителство, което да подготви съществуването му, а следващото Народно събрание да го приеме.

Всичко това се случва на фона на протести срещу високите сметки за ток в няколко града в района, които накараха хиляди граждани да излезнат на улицата.

В Бургас пък наскоро горяха пет коли, запалени нарочно. Причините за възникналия пожар, както и стойността на нанесените щети още се изясняват.

Източник:inews.bg