oranovo

Загиналите в рудник „Ораново“ петима миньори – четирима при свлачище и един от инфаркт, трябва задължително да са били застраховани от работодателя си. Ако това е сторено, близките на жертвите трябва да получат обезщетение от застрахователната компания минимум по 42 000 лв. Тези пари са извън помощта, която отпусна държавата по 10 000 лв. на семейството на първите двама загинали, както и на подпомагането от община Симитли и даренията.

Досега, обаче, никой не е обелил и дума за тези застраховки „Трудова злополука“. Техният размер трябва да е не по-малко от 7-кратния размер на годишното брутно възнаграждение на всеки от загиналите миньори. Условието е записано в Наредбата за задължителни застраховки „Трудова злополука“, чл.8, ал. 2, провери агенция ПИК. Близките на загиналите трябва активно да се поинтересуват дали работодателят е направил тези застраховки и в какъв размер. При условие, че заплатата на копач в мина „Ораново“ е била 500-600 лв. излиза, че минимумът на обезщетението ще е 42 бона.

„В рисковите професии е задължително застраховането „Трудова злополука“, което е отделно от това, което ще дадат държавата, общината, работодателя или др. на семействата на пострадалите. За миньорите, подводничарите това застраховане е абсолютно задължително.

Изискванията към работодателите са изредени в Кодекса на труда, има специален Закон за безопасни и здравословни условия на труд, десетки нормативни актове на Инспекцията по труда като контролен орган, служби за трудова медицина“, обясни пред ПИК Иван Нейков, бивш социален министър (1997-2001 г.).

„Законодателството ни е читаво, проблемът е в прилагането му, в контрола по спазването, защото нормативната уредба казва, че когато е застрашено здравето на работника, той не трябва да бъде допускан до работното място. Само че, за някои работници това означава да не получават заплата и оттук започват компромисите. В България по данни на НАП работят 300 000 фирми, а инспекторите по труда са 380. Значи падат се горе-долу по 1000 фирми на един инспектор. Слънце да си, не можеш да ги огрееш всичките, просто абсурд“, допълни бившият социален министър Нейков.

„В първата петица на най-големите проблеми на България – заедно със здравеопазване, безработица – тук са и условията на труд. Не се инвестира в това, особено в криза едно от първите неща, които работодателите спират да правят е да

инвестират в условията на труд. Оправдават се с кризата. Ето пример: Всички завиждаме на хората, които работят на климатик. Но когато работодателят не полага грижи за поддържане на климатичната инсталация, тя се превръща в източник на заболявания, тъй като вкарва бактерии и вируси във въздуха,“ обясни Нейков пред ПИК.

източник: pik.bg