Разчетите обаче не са финални, защото разговорите не са приключили.

Има вероятност след първи юли цената на тока да не се променя, заяви икономическият министър Асен Василев пред БНР.

„Разчетите, които ние правим, и разговорите, които провеждаме, показват, че най-вероятно ще може да се запази цената на тока. Тези разчети не са финални, защото разговорите не са приключили“, каза министърът.

Той съобщи още, че в мините са се намерили резерви.

„ТЕЦ 2, което е държавното дружество в Маришкия басейн, входира в ДКЕВР желание да се намали цената на тока, който те произвеждат, защото и те успяха да намерят резерв“, каза министърът.

tok

Той добави, че се търсят резерви във всички други държавни предприятия.

Резервите трябва да отговарят на две условия – да не застрашават финансовото здраве и сигурността на дружеството. В голямата си част тези резерви се намират от премахването на външни доставчици или подобряването на условията по външни договори, каза Василев.

„Не съм се уплашил от нищо. Енергетиката е тежък ресор, винаги има натиск, но трябва да се следва натискът на гражданите. Всички производители, доставчици, хора, които работят в сектора, имат интереси. Нормално е всеки да си брани позицията. Но ние трябва да отстояваме позицията на гражданите“, категоричен беше Василев.

Оставането на поста на директора на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов икономическият министър обясни с намерението на правителството да бъдат направени конкурси за професионален мениджмънт в областта на енергетиката.

Относно поисканата негова оставка от Българската фотоволтаична асоциация министър Василев каза, че заедно с вицепремиера Захариева са имали среща с представители на асоциацията, на която са обсъдили нещата, има готовност да се започнат разговори, да се види как зелената енергия може да се развива устойчиво в България.

Източник:inews.bg