Българското правителство ще промени позицията си и на предстоящото на 29-и април гласуване в Европейската комисия ще подкрепи забраната за пестицидите, заради които измират пчелите.

Това съобщиха премиерът Марин Райков и министърът на земеделието Иван Станков, цитирани от БНР.

Те се срещнаха с пчелари от цялата страна, които се включиха в националния протест под наслов „Не на пестицидите, да спасим пчелите“ на площад „Независимост“ в столицата. До него се стигна, след като в началото на годината Брюксел поиска от страните-членки на ЕС да наложат забрана за употребата на опасните пестициди при слънчогледа, рапицата, царевицата и памука.
Тогава забраната беше подкрепена от 13 държави-членки, 9 я отхвърлиха, а 5, сред които и България, се въздържаха.

Марин Райков допълни, че днес официално е подписал позицията на България и тя ще бъде защитавана докрай от Иван Станков. pchela

Както в личен план, така и като ръководител на това правителство подкрепям вашата позиция и смятам, че задължително трябва да бъдат забранени тези пестициди. Ако ние днес не обърнем внимание на този проблем с пчелите, утре няма да има какво да ядем„, категоричен бе премиерът Райков.Самият Станков е потвърдил, че министерството ще следва указанието на премиера и ще гласува „за“ забраната. По думите му разработена е Национална програма да подкрепа на пчеларството, която ще бъде защитавана в Брюксел.Протестиращите обявиха, че за последната година 30 процента от българските пчели са измрели заради употребата на неоникотиноидни пестициди. Според тях, ако това продължи, до 2 години в България няма да има пчели.
Много от протестиращите носеха малки листове с лика на Баба Ванга и нейното пророчество: „Ще дойде време пчелите да изчезнат“.

В България излизат все по-тревожни сигнали за измиране на пчелни семейства, като смъртността през 2012 година рязко се е повишила, съобщи по-късно след срещата от пресцентъра на Министерски съвет. В Шуменска и Търговищка области зимната смъртност при пчелите е достигнала от 30 до 50 на сто, в някои райони – Странджа, тя достига дори до 80-85 на сто.

Проучване за 2011 г. сочи причините за загиване на пчелни семейства – отравяне с пестициди – 64 на сто, заболявания – 29 на сто, глад – 5 на сто, грешки – 2 на сто.

Източник:dnes.dir.bg