Да има ли определение за опозиция и какво да съдържа то, спориха депутати в парламента. Според шефката на правната комисия Искра Фидосова дефиницията е „партии и коалиции, които не са подкрепили сформирането на правителство след парламентарните избори“.

Това определение обаче изключва Синята коалиция и „Атака” от възможност да участват в ръководствата на изборните комисии, тъй като те подкрепиха правителството на ГЕРБ при неговото сформиране.

От вчера Фидосова провежда консултации с представители на парламентарните групи за промени в Изборния кодекс и връщането му обратно в пленарна зала.

„Не искаме промени на парче, нито договорки поотделно“, възпротивиха се червените. Имаме 6 искания за промяна в изборните правила и очакваме да получим ясни гаранции от управляващата партия ГЕРБ, че те ще бъдат приети, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Исканията са предоставяне на копие от протоколите на СИК, което да има доказателствена сила и да дава възможност за паралелно преброяване на резултатите, участие на опозицията в ръководствата на СИК, възможност наблюдателите да присъстват на всички фази на изборния процес, включително и при въвеждането на данните от гласуването в „Информационно обслужване“, обжалваемост на всички решения на избирателните комисии, съхраняване на чувалите с бюлетините и изборните книжа не в областните администрации, а в местните администрации, прочистване на избирателните списъци от „мъртви души“.

18-11Miting01

БСП настоява за публични консултации между парламентарно представените политически сили, които да се проведат пред медиите и неправителствените организации.

Според Манолова понятието за опозиция трябва да отразява ситуацията в момента, непосредствено преди изборите, а преценката кои партии са опозиционни трябва да се прави във връзка с отношението им към управлението и правителството. По думите й „Атака“ и „Синята коалиция“ би следвало да имат право на представители в ръководствата на секционните избирателни комисии.

„Атака“ настоява да се промени Законът за политическите партии, който позволява да се купуват депутати, заяви лидерът на партията Волен Сидеров.

В момента този парламент не е истински парламент, а брокерска къща за купуване и продаване на депутати и ако това не се промени, няма никакъв смисъл да говорим за Изборен кодекс и за всякакви теми, свързани с избори, коментира Сидеров.

„Атака“ настоява да отпадне текстът, че партийната субсидия следва напусналия групата си депутат. Според Сидеров до момента ГЕРБ са „откраднали“ между 3 и 4 милиона лева от субсидията на „Атака“ и това е най-тежкият финансов удар, който е нанасян на националистите.

По този начин ни се връзват ръцете, не можем да работим с клубовете, с актива, как да преговарям с ГЕРБ за каквито и да било изборни закони, коментира Сидеров.

На въпрос за определението за опозиция, което се предлага да бъде записано в Изборния кодекс, Сидеров коментира, че ГЕРБ си играят с понятията, както си искат. Той ги сравни с Хъмпти-Дъмпти от „Алиса в страната на чудесата“. Има ли по-последователна и принципна опозиция от „Атака“ спрямо политиката на ГЕРБ, да издаваме лиценз за опозиционни партии ли, попита той и поръча да се видят вотовете на недоверие, за да се определи лесно кой е опозиция.

По думите му трябва да има присъствие на всички парламентарни партии в ръководствата на избирателните комисии и да няма дискриминирани политически сили.

„Синята коалиция“ е абсолютно против идеята на ГЕРБ в Изборния кодекс да се дефинира понятието „опозиция“. От парламентарната група заплашиха, че ще искат президентско вето и ще се обърнат към Конституционния съд, ако нещо такова се приеме.

Според дефиницията, която се предлага, излиза, че ние сме в управлението заедно с ГЕРБ, това не е така и ние абсолютно не сме съгласни, коментира Екатерина Михайлова.

По думите й теоретично е възможно да има друго правителство до края на работата на този парламент. По-скоро виждаме сговаряне на някои от опозиционните партии с управляващите и то доста пъти тайно, заяви Михайлова.

Тя даде и пример с номинацията на академик Стефан Воденичаров за министър на образованието с думите „БСП и ДПС много често се сондират, даже и кандидат за министър имаме, който беше начело на комитета на БСП“.
Източник: Dnes.bg