Глоба за всички, които се возят сами в колата. Това любопитно предложение направи Радослав Тошев на последното заседание на транспортната комисия към СОС, съобщават от групата „Софийски обществен съвет“. Целта е ограничаване на трафика и увеличаване броя на свободните паркоместа в центъра на София. За групово пътуване пък можело да се предвидят данъчни облекчения.

Тошев се възмути и от нежеланието на столичани, живеещи в близост до изградените буферни паркинги, да прибират нощем колите си в тях. Според него паркирането „над земята“ е твърде евтино или безплатно, както е в конкретния случай, и това е основната причина хората да предпочитат да оставят возилата в близост до своите домове.trafik

Зам.-председателят на комисията по транспорта проф. Вили Лилков се обяви за административна такса от 10 лева за първи автомобил на жилище. Независимо че той предлага запазване на текущия размер на таксите за втори автомобил, което отново е в противоречие с вече излезли решения на съда. Идеята му е добре приета от гражданите, които проведоха множество протести през миналата есен против приложения оттогава „данък паркинг“.

„Отчитаме положително волята в доклада на Радослав Тошев за привеждане в изисквания от законодателя вид на спорния раздел. Изразили сме подкрепата си към искането на проф. Лилков за паркиране по местодомуване срещу административна такса за първи автомобил на жилище, но сме предложили и наше решение, което отстояваме вече повече от година и е единствената към момента законосъобразна формулировка – „един живущ – административна такса – един автомобил“. То е уникално с това, че с приемането му ще постигне троен ефект – край на съдебните дела по казуса, премахване на „данък паркинг“, накърняващ правата и достойнството на засегнатите граждани сега и в бъдеще, задаване на правилната посока за реално решаване на проблемите с трафика, въздуха, шума и паркирането в центъра. Не крием необходимостта от адекватно представяне на предложението ни от страна на общината, за да бъде то прието като работеща концепция от цялата местна общност“, заяви Гергана Владкова, председател на „Софийски обществен съвет“.

Обсъжданията по темата продължават и през тази седмица на заседанията на постоянната комисия по местно самоуправление, а окончателните решения се очакват да бъдат ясни след сесията на Общинския съвет на 26 септември.

Източник:dnes.bg