Умрялата мишка в храната на болните не е опасна, защото била сварена???

По повод възникналия скандал със сварената мишка, сервирана в храната на малко болно дете, професор Марияна Стойчева даде интервю за БНТ.

Изтъкнатият проф. Стойчева обясни, че мишката не може да бъде опасна за здравето на пациентите, защото била сготвена. А когато е преминала през термична обработка при много висока температура, заразата е унищожена, писаха в БЛИЦ.

Не е ясно как човек трябва да разбира подобно обяснение от устата на медик от такава висока класа.

Може би по-правилно би било само да се извинят за станалия гаф и да изхвърлят цялото количество храна, в което е била и мишката.mi6ka

Защото обясненията, че полагат огромни усилия хигиената в кухнята да бъде на висота някак бледнеят на фона на подобен сериозен гаф.

Както вчера коментира проф. д-р Ангел Учников, директор на болницата “Св. Георги”, храната за болните се приготвя на едно място, а после с бусове се извозва до отделните болнични подразделения.

Има няколко възможности мишката да е попаднала в храната – по време на самото готвене, след като храната вече е пътувала към Инфекциозна болница или някой нарочно да е сложил мишката в казана с храна, за да направи саботаж.

Последната информация, която изнесоха от пресцентъра на болницата е, че след извършени проби е установено, че мишката не е била готвена в казана  с храната,  а влязла вътре по-късно. От високата температура е загинала.

Което пък означава, че цялата мръсотия и заразите, които мишката  е пренасяла  със себе си, са останали в самата храна.

Източник:chudesa.net