Неправилна експлоатация и икономии на взривни материали са сред най-вероятните причини за срутването на галерията в рудник „Ораново“. Заради икономисването на материали пък не се направило така нареченото „обрушаване“ на въглищните участъци, съобщи struma.com, цитирайки минни специалисти.

Експертите посочиха, че винаги, когато се копае в участък е задължително след това той да се обруши. Това означава, че мястото трябва да се взриви, като по този начин се избягва натоварване и евентуално срутване.

r

По думите им, за да икономисат взривни вещества и въобще материали като цяло, голяма част от мините не извършват нужното „обрушаване“.

Опасността за миньорите в „Ораново“ дошла не само от свличането на камъни, но и на кална маса. Те обясниха, че калната маса не допуска въздух. При камъните въздухът можел лесно да проникне в затрупания участък, което щяло да даде шанс и на загиналите още миналия вторник двама миньори.

Все още обаче от мината не са излезли с официално становище за причините за инцидента.

Спасителната акция продължава вече седми ден, като до края на галерията, където се намират двамата миньори, остават още около 24 метра.

Източник:inews.bg