Грандиозния скандал с “фалшивите” бюлетини може да вкара Николай Бареков в затвора до 8 години, разкриха магистрати.

Скандалът с бюлетините от “Мултипринт”може да коства свободата на журналиста Николай Бареков, който излъчи материал с директни обвинения, че става въпрос за фалшификация и подмяна на вота точно преди изборите – в деня за размисъл. Тогава се твърдеше, че бюлетините са 350 хиляди, а сега изведнъж се оказаха 220 хиляди, групирани в 22 палета по 10 хиляди в палет.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не може да твърдят коя бюлетина е годна за гласуване и коя не е, а това трябва да кажат експертите. Експертиза обаче все още няма, като изглежда някои хора се опитват да протакат случая във времето, за да се прикрие истината.

Редица запознати с работата по изготвянето на бюлетините, дори и човек от БСП – собственикът на “Демакс” Петър Кънев заяви след скандала, че няма целенасочено фалшифициране, но “червените” се направиха, че не го чуват и продължаваха да лъжат обществото. Дължината на бюлетините е различна за всеки район, затова при настройването на машините се получава голямо количество брак. Освен това бюлетините са били разбъркани и не са били готови за спедиция.barekow

От цялата история се вдигна голяма врява, която промени вота на народа и се стигна до кабинета “Орешарски”, които от самото си встъпване започна да работи срещу България.

За протокола трябва да се знае още, че има договор между “Мултипринт” и администрацията на служебния кабинет “Райков” да има над тиража от 21%, а по закон са до 10%.

Сега за скандала на годината ще трябва да отговаря както Марин Райков, така и Николай Бареков, който като подстрекател и нарушител на изборния кодекс може да получи до 8 години затвор, ако бъде обвинен.

Източник:razkritia.com