Цената на тока трябва да скочи още сега с 16%, а не да се намалява с 5 на сто, за да може да се поддържа системата за производство и на пренос на енергия в равновесие.  Това обявиха в Националния пресклуб на БТА Иван Хиновски, Христо Казанджиев, Антон Иванов и проф. Атанас Тасев от Българския енергиен форум /БЕФ/.

Задържането на цената на тока, а още повече нейното намаляване, подлага НЕК на огромно натоварване, компанията няма да има пари да поддържа мрежата, ще започнат аварии и спиране  на захранването, беше категоричен Иван Хиновски.

tok

 

Според проф. Тасев при всяка смяна на властта винаги има спад на потреблението на електричество, а неговото обяснение е, че бизнесът винаги изчаква и затова е много важна политическата стабилност в страната.

Изчисленията на енергийния експерт сочи, че дефицитът в енергетиката през тази година ще бъде най-малко около 680 млн. лева.

Хиновски коментира, че има изход от тежката ситуация – износът на енергия. „Никой обаче не работи за износ на „зелена“ енергия, нямаме представител и на енергийната борса в Истанбул, където дори и енергията на AES „Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал“ може да намери пазар“, заяви той.

Източник:dnes.bg