Само за няколко седмици бе променен моделът за ценообразуване на тока. Вместо 40% увеличение от 1 юли, както бе поискано от производители, се създадоха условия с новия закон да има намаление с 5 на сто. Логично е да се попита откъде идва то. Става дума за огромни интереси в областта на енергетиката. Досега водещи са били интересите на частни структури, а не общественият интерес. Засягат се интересите на ЕРП-тата, на собствениците на ВЕИ-та и ТЕЦ-ове. Става дума за интереси в размер на 1 млрд. лв. годишно! Кое правителство е правило това?! Това е революционна стъпка, казва Станишев.

Станишев е категоричен, че „да се говори за четири години управление, не отговаря на днешните реалности. Избори наесен означават хаос, икономическа дестабилизация и връщане на ГЕРБ на власт. Това няма да допуснем“. Той обаче допуска възможността за предсрочни избори заедно с евроизборите догодина напролет.

Станишев припомня, че „аз съм човекът, който още през 2005 г. каза, че с „Атака“ ние не можем да правим коалиция.  „Не приемам нито идеологията на „Атака“, нито антиевропейската им риторика, нито провокативния начин, по който се държи г-н Сидеров. Задават ми въпроса каква е сделката с „Атака“. Няма сделка! „Атака“ не участва в изпълнителната власт“, казва лидерът на БСП.

Според него „Атака“ отказва да провали парламента, защото „предизборната платформа на г-н Сидеров беше да не допусне отново ГЕРБ на власт! Защо очаквате той да влезе в сценария на Борисов? Освен това във врата им диша Националният фронт за спасение на България (НФСБ). И „Атака“ не иска предсрочни избори“.

Според Станишев „протестите нито са статични, нито еднопластови. През последните дни все повече се вижда и финансово организираните групи, и въздействието на ГЕРБ в тях, и вливането на агресивни агитки, които съзнателно търсят сблъсък. Очевидно е, че има сценарий, който в крайна сметка обслужва ГЕРБ и корпоративни интереси“.

Лидерът на социалистите смята, че ако ГЕРБ „бяха като германските християндемократи, нямаше да има нищо по-естествено от голяма коалиция между ГЕРБ и БСП. Но ГЕРБ не са това. Те не са демократична десница. Няма защо да се оплакват, че нямат председател на парламент, който не признават“.stani6ev

Безплатни ваучери за бавачка ще ползват работещите майки на деца до 3 години, ако кабинетът „Орешарски“ приеме пакета от мерки за младите семейства на КНСБ, пише „Стандарт“. Той бе приет на семинар на профсъюза през уикенда. А социалното министерство изрази готовност да го обсъжда. Идеята е финансирането да е с европейски пари от 2014 до 2020 г. по новата програма „Развитие на човешките ресурси“. Сумата трябва да е поне 100 лв. на месец, предлагат от КНСБ. Това обаче е доста под тарифата на бавачка в момента, която в зависимост от населеното място варира от 400 до 600 лв. месечно за 8 часа грижи. Синдикатът настоява още родителските кооперативи за гледане на деца, които стават все по-популярни в страната, да получат правна регламентация и достъп до финансиране от европейските програми.

19-годишен пиян младеж без книжка катастрофира и прати трима свои приятели в болница, но въпреки това не беше задържан дори за 24 часа, а се размина само с акт, тъй като пробата му за алкохол била под 1,2 промила и не носи наказателна отговорност, пише „Монитор“. Случката, която по чудо се разминала без жертви, се разиграла на пътя между селата Черничево и Паничери половин час преди полунощ в събота срещу неделя. Младежите преминавали край село Старо Железаре, когато 19-годишният Георги загубил контрол върху опела, колата излязла извън пътя, след което се блъснала в електрически стълб. В болница в Пловдив били откарани пътуващите в автомобила младежи на 16, 17 и 21 години. Когато на мястото на катастрофата отишли полицаи,  дрегерът показал 0,85 промила алкохол в кръвта на неправоспособния водач. Той не бил арестуван, отървал се с акт за това, че шофира без книжка и в пияно състояние.

Източник:dnes.bg