Разбиха мита за родната икономика. Може да избухне и Гражданска война

Светозар Гледачев  е финансов анализатор, който направи анализ на състоянието набългарската икономика  за сайта  Agroplovdiv.bg.

Финансовият анализатор прогнозира, че ако кабинетът Орешарски не направи някакви особено груби грешки по време на своето управление, икономиката на България няма да се влоши, но и няма да се подобри.

Светозар Гледачев заостря вниманието на обикновения човек върху един важен факт, за който не си даваме сметка. Повишаването на минималната работна заплата (МРЗ) няма да направи населението по-богато!

Това повишение ще се окаже благоприятно само за онези, които работят в бюджетната сфера и вземат големи заплати като министри и депутати.

За обикновения човек, който работи и при частник, това увеличение ще бъде пагубно, защото с увеличаване на МРЗ ще се повишат осигурителните прагове. Това ще принуди работодателите да съкращават своите работници и служители, а онези които останат на работа ще бъдат товарени с двойно повече ангажименти.

Или другото, което може да се случи е сивата икономика да се задвижи още по-силно – работа без трудови договори и осигуровки, плащане на заплати под масата и други.

С повишаване на МРЗ ще се повиши размерът и на другите  видове такси, които са обвързани с нея.ikonomika

Втората тревога на анализатора Светозар Гледачев е по повод повишаване на пенсиите и тяхното ежегодно индексиране на принципа на швейцарското правило. Ако Орешарски изпълни това обещание, той ще събори Валутния борд.

Понеже няма да има откъде да вземе пари за всяко едно индексиране, премиерът ще трябва да изтегли международен кредит, по който се плащат лихви. Такава постъпка ще ни постави в позицията на Гърция, Италия и Кипър.

От друга страна лихвите ще се трупат, но кой ще ги плаща? ЕС ще ни наложи санкции, защото ще надвишим бюджетния дефицит, а той според правилата на съюза трябва да бъде 3%.

Българският народ ще трябва да плаща лихвите по кредита за социални разходи (пенсии) и глобите на ЕС.

Ако кабинетът Орешарски започне да изгражда АЕЦ “Белене”, той ще допусне огромна грешка, която може да доведе до гражданска война.

В момента такива ел.централи се строят в съседните държани като Румъния, Сърбия и Турция. При това положение те няма да искат да купуват ток от нас.

В момента ел.енергията, която произвеждаме е 3 пъти повече от родната консумация. Следователно, за да има икономическа ефективност, тази енергия трябва да се реализира на чуждите пазари. Това ще се случва до момента, в който съседните страни започнат да ползват своята енергия.

Русия има интерес да ни натиска да строим АЕЦ “Белене”, защото знае, че ще се отърве от своите реактори, които са на път да остареят морално.

В Италия вече се произвежда ток чрез т.нар. студен термоядрен синтез. Една централа за подобно производство има размерите на каравана. Новите технологии постоянно се развиват, както при мобилните телефони, смартфони и таблети.

Когато новото влезе в употреба и са наложи, неговата цена пада. Най-доброто, което Орешарски може да направи е въобще да не се занимава с АЕЦ “Белене”. На нашата икономика са й необходими нови инвеститори, които да открият филиали на своите фирми, за да бъдат разкрити нови работни места.

По този начин населението ще има заетост и доходи, за да води нормално съществуване. Когато се плащат редовни заплати на база трудови договори, по сметките на НОИ постъпват приходи, които са дават на пенсионерите под формата на пенсии.

Всички останали обещания и приказки са безсмислени!

Източник:chudesa.net