Пловдив се превръща в център на китайските инвестиции в България. В града под тепетата започна двудневен българо-китайски форум за инвестиции и туризъм „Discover and invest in Bulgaria“. Първият подобен форум у нас се провежда под патронажа на президента на Републиката Росен Плевнелиев. Организатори са Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, община Пловдив и Българският център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай.

Във форума участват над 150 фирми от Китай – туроператори и фирми за инвестиции и над 200 български фирми. Деловият форум бе открит от зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство Виолета Лорер и от посланика на Китай Гуо Йеджоу, информира Фокус.

Пловдив става най-атрактивното място за инвестиции в България, за развитие на индустриални парковe и съсредоточаване на производството на водещи експортни компании. Там се съсредоточават най-големите в страната логистични центрове и индустриални паркове. В Индустриална зона Марица това са: LIEBHERR-HOLDING GmbH; SOCOTAB LLC; LINDE AG; FERRERO; SCHNEIDER ELECTRIC; MERCEDES BENZ; BOSCH GROUP; VEDISPED CUSTOMS TERMINAL. В Индустриална зона Раковски (Стряма ) това са: Kaufland logistic center, William Hughes, ABB, Rubikom, Ixetic. В регион Пловдив е и промишлено-търговска зона Куклен. В Индустриална зона и Високотехнологичен център Тракия ще бъде следващият мащабен проект на „СИЕНИТ“ Холдинг.

Световните фирми избират да инвестират в региона на Пловдив, защото има опит и заради световните компании, което вече са там.

България и Китай имат намерение да засилят контактите си след тази среща в Пловдив. Идеята на организаторите е България да стане вратата към Европа за Китай.

Двустранната търговия между България и Китай през 2012 година постигна най-високо ниво за последните 12 години, като надхвърли 1,7 милиарда щатски долара, заяви на откриването зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер.

Българският износ за Китай е нараснал с 88%, което нарежда Китай на второ място сред експортните ни дестинации след Турция, извън ЕС. Традиционни български стоки, които биха могли да присъстват на китайския пазар, са храни, селскостопанска продукция, български вина, мляко и етерични масла и особено розовото масло, каза Лорер.

За страната ни е изключително важно привличането на китайски инвестиции. За периода 1996 – 2012 година инвестициите от Китай са в размер на 85 милиона евро, като само през последните две години има реализирани 67 милиона евро, посочи Виолета Лорер.
Българското правителство се надява днешният форум и бизнес срещи да дадат начало на конкретни бизнес партньорства и съвместни проекти. С този форум искаме да демонстрираме желанието си за още по-динамичен диалог и да изразим нашата воля и подкрепа за по-интензивно и мащабно развитие на търговско икономическите отношения между нашите две стари и за разрастване на китайските инвестиции в България, каза Виолета Лорер.

Перспективни сектори за привличане на инвестиции от Китай в България са транспорт и логистика, машиностроене, производство на автомобили и резервни части за тях, земеделието и хранително-вкусовата промишленост, информационни технологии и други, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер.plovdiv

„Конкретни проекти, по които работи министерството, са установяване на Карго летище „Стара Загора“, чрез привличане на стратегически инвеститори от Азия. Индустриалните зони в България са също отлична възможност за производство на китайски компании, които биха могли да използват предимството на пазара в България, като мост към европейски пазари“, посочи Виолета Лорер. Съществуват добри възможности и за участие в инфраструктурни проекти като изграждане на Автомагистрала „Черно море“ и като развитие и модернизация на пристанищата във Варна и Бургас.

„Не на последно място е и значението, което правителството ни отдава на привличането на китайски туристи у нас. България е богата със своята хилядолетна история и култура и географска даденост. През последните години страната ни е посетена от над 6.5 милиона чуждестранни туристи“, изтъкна зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

„Показателно е, че България е втората страна, установила дипломатически отношения с Китай през 1949 година, така че отношенията ни са традиционни. Високо ценим установения активен диалог на правителствено ниво и бихме искали той да доведе и до по-осезаемо икономическо сътрудничество между страните“, каза Лорер. България отдава и важно значение на започналата инициатива на китайското правителство през 2012 година във Варшава за развитие на сътрудничеството с Централна и Източна Европа като много добра основа за разширяване на двустранното сътрудничество с Китай в областта на инвестиционната търговия и туризма.

Страната ни печели чуждестранни инвеститори с макроикономическите си показатели – нисък бюджетен дефицит, стабилна валута, ниска инфлация и позитивен, макар и малък, икономически растеж, каза Евгени Ангелов, икономически съветник на президента. По думите му България е преминала през своя преход на пазарна икономика и въпреки предизвиканата икономическа и социална турбулентност и допълнителен стрес от световната финансова криза е успяла.

България остана единственият член на ЕС, чийто кредитен рейтинг бе повдигнат по време на криза, каза още Ангелов. Амбицията на Китай да развива своите фирми чрез инвестиции в обещаващи пазари и стабилните показатели и положителна перспектива на България ни правят подходящи стратегически партньори. Тези намерения са подплатени на най-високо ниво с политическа воля и с институционална Първата в региона на централна и Източна Европа, специално проектирана за фирми от Китай Индустриална зона, вече се строи край София. В Пловдив също има такива проектирани зони.

България има най-ниските данъци в Европа и оказва целенасочена подкрепа на инвеститорите от Китай. Заради стратегическата ни позиция, финансова и икономическа стабилност, както и развитието на транспортната инфраструктура и подготвените кадри страната ни предлага идеална база за клиенти от Европа, каза още Ангелов. По думите му българските фирми ще покажат качествени услуги и възможности за сътрудничество с китайските за постигане на общи европейски пазари.

Китайската икономика е втората по-големина в света и е на път да стане първа. В процес на възход Китай акумулира значителен капитал и знание, което дава възможност за мащабни инвестиции по света. В България постоянно живеят над 10 000 китайски граждани, а три университета предлагат изучаване на китайски език.

Спогодба за износ на царевица е подписана между правителствата на България и Китай, каза пред журналисти в Пловдив търговският съветник на китайския посланик у нас Уен Ки Хуа. Китайци искат да инвестират в земеделието у нас, каза още съветникът на посланика. В Ямбол вече има една китайска фирма, която се занимава с производство на зеленчуци – чушки и патладжани. Има и други фирми, които проявяват интерес към царевицата и производство на мед. Царевицата се внася в Китай за храна, предназначена за животновъдството, уточни съветникът.

Китай вече си сътрудничи с българска фирма в производството на млечни продукти. Там вече се предлага кисело мляко, производство на смесена българо-китайска компания. Това мляко се търси много на китайския пазар, каза съветникът.

Представители на 40 големи предприятия от Китай ще идват в България на 1 юли. Те също имат интерес от инвестиции в земеделието и телекомуникациите.

Около 20 компании вече инвестират в България, стана ясно днес. Има много китайски предприятия в областта на ВЕИ. Но сега те са изправени пред няколко трудности.

Причината е промяната на закона в това направление, каза Уен Ки Хуа. Той уточни и друга важна подробност, че проекта за строежа на магистрала „Черно море“ е процес на обсъждане от правителствата на Китай и България. Усилва се сътрудничеството между двете страни в търговията, както и технологическото сътрудничество.

Китайска фирма вече си сътрудничи с голяма българска фирма в производството на автомобили. Китайски фирми проявяват голям интерес и към българското вино, на което дават висока оценка. Присъстващите на форума в Пловдив представители на фирми проявяват интерес и към българската роза. Те искат да посетят празник на розата и да пазаруват маслодайни продукти. Според тях тези продукти са полезни за кожата и тялото, каза Уен Ки Хуа.

Източник:24chasa.bg