Битовата престъпност в София е скочила спрямо в първите пет месеца на годината спрямо същия период на предходната година. Това стана ясно от изказването на директора на СДВР комисар Ивайло Спиридонов пред БНР.
За първите пет месеца битовата престъпност в София се е увеличила с 1300 престъпления повече спрямо същия период за миналата година.

Най-голям дял имат кражбите – 800 кражби повече има през тази година, със 100 са се увеличили уличните грабежи.
По думите на Спиридонов най-много ценни вещи се крадат от районите на София, в които живеят хора с по-висок стандарт – „Бояна“, „Драгалевци“. Проблем на полицията са и гастрольорите – хора, които идват от цялата страна, извършват престъпления и си отиват.

По негови думи със задълбочаване на икономическата криза се е задълбочила и този вид престъпност.

Този вид престъпност е приоритет на МВР, защото тя засяга най-много гражданите, заяви Спиридонов. krajbi
Според шефа на СДВР организираната престъпност е намаляла, но битовата се увеличила.

Служителите, които са на ръководни постове, само и единствено са професионалисти и ще допринесат за намаляване на престъпността, заяви Спиридонов. Той се зарече, че няма да има смяна на шефове на районни управления в София.

По думите на шефа на СДВР са взети мерки и срещу нелегалната продажба на цигари. Тече операция, при която са задържани големи количества цигари и тютюн, обясни още той и допълни, че доста от продаващите са били заведени в районните управления и са били предупредени.

Ивайло Спиридонов коментира и нашумелия случай с обира на брата на президента Росен Плевнелиев.
В къщата е проникнато през алуминиевата дограма, а обитателите са били на друг етаж, обясни Спиридонов. Той обясни, че в момента органите на реда се опитват да открият местонахождението на част от вещите.

За абсолютно всеки гражданин полагаме едни и същи усилия, обясни още Спиридонов.

Източник:dnes.bg