Цацата, която си купуваме за мезе към бирата по морето е на около 5 години, алармираха рибари. Ресторантьорите я изкарват от дълбока старост и я пробутват на клиентите. Правят го, защото изкупната цена на килограма цаца тази година е по-висок и никой не иска да се бърка с малко повече пари.

„Цацата, която се продава тази година е същинска мумия на около 5 години, през които тя е била дълбоко замразена. Лесно може да разпознаете това.

caca

Ако рибката е начупена на малки части вместо да е цяла, значи със сигурност е изкарана от фризера, а не е прясно уловена“, обясниха за „Всеки ден“ мастити рибари. Замразената риба е често срещана във всички ресторанти по курортите, особено когато са по-големи. Същото важи и за сафрида, който също се пробутва директно от фризера.

Рибата е изчезнала и се скрила на дълбоко в морето. Нямало и пасажни риби, както и улов по таляните, оплакват се рибари. Хората от бранша се прехранвали тези дни единствено с маломерна граца и хамсия. Тенденцията за осезателно редуциране на размера на народната риба е видима от 5 години, но още няма точно обяснение на какво се дължи тя, казват специалисти от БАН.

Източник:novinal.com