МВР подновява акцията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” и ще санкционира всички шофьори, които не спазват правилата

МВР стартира за пореден път акцията„Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” от 1 юни 2013 г.  Служителите на пътна полиция ще следят за спазване на правилата за движение и ще санкционират всичкишофьори, които не спазват законовите разпоредби.

Целта на тази акция е да се ограничи нивото на пътните инциденти с деца и юноши през лятната ваканция, когато е един от най-рисковите периоди по пътищата. Акцията ще продължи от 1-ви до 15-ти юни.

6ofior

Според статистиката, най-много през този период стават катастрофи, в които засегнати сапешеходци – деца и юноши, които играят навън, поради неправилно или внезапно пресичане на улиците. В тази категория са най-засегнати децата до 14-годишна възраст.

Също така, много опасности крие движението на децата, които карат своите велосипеди по второкласните пътища между населените места, села и градове.  Затова водачите трябва да бъдат особено внимателни и да не шофират бързо.

Акцент в полицейската акция ще бъде спазването на ограниченията на скоростта в и извън населените места. Ще се следи за спазване на предимството на пешеходците, ще се проверяват водачите за правоспособност, за използване на предпазни каски на велосипедистите и всички обезопасителни мерки за превозване на деца в автомобилите.

Източник:chudesa.net