И тази храна вече не е безопасна.

Оказва се, че зеленчуците, които многократно биват сочени от специалистите за една от най-полезните храни всъщност могат да ни докарат сериозни проблеми.

На един от най-големите пазари в Града под тепетата бяха заловени марули, които са третирани с препарат, който е забранен за употреба от Растителна защита.
От Българската агенция за безопасност на храните съобщават, че отровната маруля е засечена на Четвъртък пазара.

След направена лабораторна проба, която е анализирана от инспекторите по контрол на храните, станало ясно, че зеленчукът съдържа активни съставки Карбендазим и Беномил.
pazar
Производител на марулите е жена от село Беловица, Хисаря, пише marica.bg.
След като разбрала, че е сгазила лука, хитрата производителка на отровния зеленчук, Анастасия Ненчев изскубала цялата реколта с марули.

При все, че инспекторите твърдят, че са извършили проверката светкавично, пристигайки на мястото не открили и стръкче от маруля.
Жената дори се опитала да прехвърли вината за отровния зеленчук върху съседа си по маса на пазара, твърдейки, че пробите са взети от неговите марули.
Това твърдение наложило инспекторите да извършат проверка и на оранжерията на другия зеленчукопроизводител. Инспекторите обаче установили, че неговите марули са обрани преди доста време.

На нарушителката е била съставена санкция за извършено административно нарушение.

Източник:razkritia.com